Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAI al Rusiei, către ONU și OSCE privind legea educației din Ucraina

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaЭкзамен
Экзамен - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moscova a chemat organizațiile internaționale care stau la straja drepturilor omului, ONU, OSCE și Consiliul Europei, să ia atitudine în cazul legii privind învățământul mediu general din Ucraina și discriminarea la care este supusă limba rusă în această țară.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis un comentariu în legătură cu problema studierii în limbile minorităților naționale din Ucraina.

"Din păcate, suntem nevoiți să constatăm că, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a cerut să se "asigure echilibrul necesar", și promisiunile autorităților de la Kiev de a aplica aceste recomandări, de fapt, nimic nu s-a schimbat: limba rusă în Ucraina continue să fie dublu discriminată", afirmă MAI de la Moscova în comentariu său.

În baza noii redacții a legii ucrainene despre educație, dreptul de a studia în limba maternă pe parcursul întregului proces de studiu în școala medie generală o au doar reprezentanții popoarelor băștinașe, care în Ucraina sunt considerați tătarii.

Minoritățile care vorbesc o limbă a unei țări a Uniunii Europene vor studia în limba natală doar până în clasa a cincea, după care, până în clasa a noua, volumul de obiecte studiate în limba ucraineană va crește de la 20 la 60 la sută.

Dar în cazul copiilor vorbitori de limba rusă, această cotă va fi și mai mare – nu mai puțin de 80 la sută după clasa a cincea. Exact în aceleași condiții sunt puți și copiii care vorbesc limba belarusă și idiș.

"În felul acesta, Kievul oficial continuă să meargă pe calea ucrainizării forțate, asimilării populației ne ucrainene, încălcând prevederile constituționale ale Ucrainei și angajamentele luate de aceasta în domeniul apărării drepturilor minorităților naționale", a constatat Departamentul de Externe de la Moscova, fiind citat de RIA Novosti.

Precizăm că Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea despre educație medie generală în data de 17 ianuarie 2020.

Constantin Ungureanu și Dorin Lozovanu - Sputnik Moldova
Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS
Pentru ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie semnată de către președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

Mai mult, din 2017, în Ucraina este în vigoare Legea privind Educația, care prevede că cei care învață în limba minorităților naționale la grădiniță și în clasele primare sunt obligați să studieze în paralele și în limba de stat. Din clasa a cincea, reprezentanții minorităților naționale pot studia limba maternă doar ca disciplină aparte, nu ca limbă de studiu. Comisia de la Veneția a constat atunci că această lege nu oferă soluții pentru limbile care nu sunt limbi oficiale în Uniunea Europeană, inclusiv limba rusă, care are cea mai mare răspândire între limbile care nu sunt de stat, iar asta înseamnă discriminare.

Fluxul de știri
0