Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Buletine de identitate noi în Republica Moldova: De când sunt puse în circulație

© Sputnik / Miroslav RotariBuletin de identitate
Buletin de identitate - Sputnik Moldova
Abonare
Noile acte de identitate aprobate vor fi puse în circulație nu mai târziu de 31 decembrie 2019.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Actele de identitate ale Republicii Moldova vor fi supuse, din nou, unor modificări. Ministerul Afacerilor Interne a înaintat o inițiativă prin care propune excluderea unor câmpuri din actele de identitate emise de autoritățile din țara noastră.

Proiectul cu privire la punerea în circulație a modelelor noi de acte de identitate și aprobarea formei și a conținutului acestora reprezintă un act normativ consolidat referitor la toate tipurile și la toate modelele actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte valabile, aflate în circulație și acelea care urmează a fi puse în circulație potrivit prevederilor legale.

Pașaport  - Sputnik Moldova
Câte pașapoarte biometrice poate avea un cetățean al Republicii Moldova

Una din modificările care se propun se referă la excluderea câmpului ”Grupa sangvină/Группа крови” sau ”Grupa sangvină”, în funcție de tipul actului de identitate.

Din octombrie 2018, ca urmare a operării amendamentelor la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, din descrierea conținutului tuturor tipurilor de acte de identitate au fost excluse datele cu privire la grupa sangvină. Câmpul ”Grupa sangvină” este completat în prezent cu semnul ”<”. 

Autorii mai propun  substituirea denumirii câmpului de date „Reședința” cu „Reședința temporară” în permisele de ședere provizorie pentru cetățenii străini (IR), în permisele de ședere provizorie pentru apatrizi (IC) și în buletinele de identitate provizorii (BP).

Potrivit Legii privind azilul în Republica Moldova, protecția umanitară se acordă pe un termen nelimitat.

”În contextul acestor modificări se impune substituirea câmpului de date „Reședința” cu câmpul „Domiciliul” în buletinul de identitate pentru beneficiarii de protecție umanitară (IH) și elaborarea fișei de însoțire la buletinul de identitate pentru beneficiarii de protecție umanitară, pentru aplicarea mențiunii privind reședința temporară”, susțin autorii.

Potrivit legislației naționale, noțiunea „Reședința” are o semnificație mult mai largă și cuprinde în sine atât reședința obișnuită – domiciliul, cât și reședința temporară, locul unde locuitorii Republicii Moldova își au locuința temporară sau secundară.

Pașaport - Sputnik Moldova
Societate
Se simplifică procedura de eliberare a pașapoartelor moldovenești

Astfel, proiectul hotărârii MAI prevede aprobarea modelelor noi de buletine de identitate şi de permise de şedere,  precum şi stabilește punerea în circulaţie a lor pe măsura epuizării stocului de cartele, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019.

Data limită de 31 decembrie 2019 a fost stabilită din considerentul că buletinele de identitate şi permisele de şedere se eliberează pe suport de policarbonat, iar comanda pentru semifabricatele de cartele ale acestor documente se face producătorului la începutul anului cu rezervă, pentru a asigura continuitatea proceselor de eliberare a actelor de identitate până la obţinerea lotului nou de semifabricate. Astfel, stocul de semifabricate pentru ultimele modele de buletine de identitate și permise de ședere, puse în circulație până la 10 octombrie 2018, în care se conține câmpul „Grupa sangvină” nu a fost epuizat.

”Pentru a evita pierderile financiare, precum și în vederea respectării prevederilor legale noi, cu începere de la 10 octombrie 2018 se eliberează buletine de identitate și permise de ședere pe aceleași cartele (semifabricate), în care nu se indică grupa sangvină a titularului în câmpul respectiv, acesta fiind completat cu semnul „<””, susține autorul.

Fluxul de știri
0