Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șeful diplomației moldovenești, despre declarațiile lui Iohannis referitor la Moldova

© Sputnik / OsmatescoAureliu Ciocoi
Aureliu Ciocoi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a participat astăzi la o emisiune realizată în studioul radio Sputnik Moldova în cadrul căreia a fost solicitat să comenteze declarațiile făcute cu privire la Moldova de către președintele român, Klaus Iohannis.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, s-a referit în studioul Sputnik Moldova la declarația făcute astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la Republica Moldova, care a spus că nu ar vedea progrese în reformarea instituțiilor și că așteaptă acțiuni concrete de continuare a parcursului european.

 Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Politică
Noi critici de la București la adresa Chișinăului

Solicitat să comenteze aceste declarații ale lui Iohannis, șeful diplomației moldovenești a spus că rezultatele reformelor efectuate de Guvernul de la Chișinău vor fi văzute foarte curând.

"Nu sunt eu în poziția de a-l comenta pe șeful statului vecin. Însă pot spune cu certitudine că rezultate concrete și punctuale în ceea ce privește reforma justiției, combaterea corupției, continuarea implementării reformelor în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE vor fi văzute foarte rapid", a spus Aureliu Ciocoi.

Toleranță zero la corupție

El a precizat că săptămâna viitoare în Moldova va veni o delegație a Consiliul Europei pentru a discutat reforma justiției.

"Și vă dau doar câteva exemple. Săptămâna viitoare, la Chișinău, vine o echipă de experți de la Consiliul Europei pentru a discutat aici, la fața locului, reforma justiției. Și ne mișcăm cu pași mari în acest sens", a spus Ciocoi.

"Sunt mișcări și, credeți-mă, rezultate vor fi foarte curând. Suntem deciși să avem toleranță zero la corupție, să avem o reformă a justiției care finalmente să ne permită să avem o justiție independentă pentru că, inclusiv, eu, ca cetățean al aceste țări nu mai pot tolera o justiție în care nu mai este legea în capul mesei, dar grosimea plicului. (…) Noi continuăm să ne facem temele pe acasă, în conformitate cu agenda europeană, apăsând pe accelerație, urgentând, realizarea agendei europene, și, evident, să lăsăm lucrurile să vorbească de la sine", a mai spus Aureliu Ciocoi.

Igor Dodon şi Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Politică
Dodon îi dă replică lui Iohannis: Cum a răspuns la criticile omologului său român
Solicitat să spună ce poate însemna declarația făcută de Iohannis că Bucureștiul va continua "doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică", ministrul de Externe de la Chișinău a declarat: "Eu pot să vă spun că orice asistență de care a beneficiat Republica Moldova de la Independență, toată asistența a fost oferită pentru cetățenii Republicii Moldova. Dacă nu a fost așa, atunci donatorii să fie buni să-și includă serviciile lor de audit și să urmărească unde au plecat acei bani, dacă nu în interesul cetățeanului".

Aurelian Ciocoi a fost solicitat să refere și la două documente nesemnate deocamdată de către Chișinău și București: tratatul de bază și tratatul de frontierei între Moldova și România.

"Odată și odată, probabil, vor fi semnate. Ele continuă a fi subiect de negocieri între ministerele ambelor state și vor continua să fie pe agenda consultărilor bilaterale între ministerele de externe de la București și Chișinău. Da, ambele acte sunt pe agenda discuțiilor bilaterale", a spus Ciocoi.

Fluxul de știri
0