Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rodica Ciorănică: „Ștefan Petrache era într-o luptă continuă cu sine și cu lumea din jur”

© Photo : Facebook / Stefan Petrache Interpretul Ștefan Petrache s-a stins din viață
 Interpretul Ștefan Petrache s-a stins din viață - Sputnik Moldova
Abonare
Rodica Ciorănică este cea care a realizat ultimul interviu cu regretatul Ștefan Petrache. Jurnalista a vorbit pentru Sputnik Moldova despre relația ei destul de apropiată cu artistul – de amiciție, dar și de colaborare.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. „Țineam unul la altul și avea tot timpul nevoie să mai trec, să stăm la o cafea, la o vorbă bună. Cumva, astfel avea senzația că nu este uitat, că e tot timpul printre oameni”, a povestit Rodica Ciorănică într-o discuție cu Andrei Porubin, de la Sputnik Moldova.

Constantin Rusnac - Sputnik Moldova
Constantin Rusnac: Mulți nu cunosc că Ștefan Petrache a fost și poet

„Cred că Ștefan Petrache avea față de mine o atitudine specială. Sunt născută într-un an cu fiica lui, Ștefania, și probabil vedea în mine aproape o fiică”, a adăugat jurnalista.

„Dacă mă întrebi despre stările lui, cred că era tot timpul nemulțumit. Nemulțumit de oameni, nemulțumit de ce se întâmplă cu țara noastră, nemulțumit de educația pe care o oferim noi copiilor noștri sau chiar de nepoții lui, care stau prea mult pe telefoane sau la calculator. Era într-o luptă continuă cu sine și cu lumea din jur”, a mai povestit Rodica Ciorănică.

În ultimul interviu pe care l-a acordat, Ștefan Petrache a declarat: „Întotdeauna am dus nişte lupte cu mine și în mare parte le-am pierdut. Cum puteam eu să câștig o luptă, dacă eu nu m-am iubit pe mine niciodată?!”. 

Rodica Ciorănică spune că Ștefan Petrache era unul dintre puținii oameni de părerea căruia îi plăcea să țină cont. Jurnalista a menționat că Ștefan Petrache vorbea dintotdeauna atât de frumos limba română, încât părea „incredibil că s-a născut în Republica Moldova, la Nisporeni”.

Лидия Ботезату и Раду Долган - Sputnik Moldova
Lidia Botezatu despre Ștefan Petrache: „Era un vulcan în scenă”

Jurnalista a mai vorbit despre „pretențiile pe care le avea Ștefan Petrache față de lumea noastră interioară - cu ce o hrănim, cu ce ne hrănim spiritul” și a subliniat că artistul „n-a acceptat niciodată să facă piese de duzină”. 

Ștefan Petrache va fi înmormântat joi, 16 ianuarie. Artistul emerit a decedat în seara de 13 ianuarie, cu puțin timp înainte de miezul nopții, la vârsta de 70 de ani.

Ștefan Petrache s-a născut pe 8 mai 1949, în satul Vânători, din raionul Nisporeni.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al regretatului Ștefan Petrache a fost dus în această dimineață de la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla” la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unde rudele, prietenii, oamenii de cultură și toți cei care l-au cunoscut îi aduc un ultim omagiu.

Mitingul de doliu și procesiunea de rămas bun au fost anunțate pentru intervalul orar 12:00 - 13:00, după care cortegiul funerar se va deplasa către Cimitirul Central din strada Armenească.

Fluxul de știri
0