Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul crimelor, în creștere: Ce alimentează acest fenomen, dar și ce propune Pavel Voicu

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Voicu
Pavel Voicu - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut au fost înregistrate peste 29 de mii de infracțiuni, dintre care 194 au fost clasificate ca fiind grave și deosebit de grave. Cifra este mai mare comparativ cu 2018, când au fost înregistrate 184 de cazuri de acest gen.
Numărul crimelor, în creștere. Ce alimentează acest fenomen, dar și ce propune Pavel Voicu

80% din crimele înregistrate pe teritoriul țării în 2019 au fost comise pe fundalul consumului de alcool. Declarația aparține ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Ministrul recunoaște restanțele la capitolul prevenirea infracțiunilor, dar anunță că are o soluție și pentru această problemă.

„Dacă e să facem o analiză a crimelor comise, vom vedea că 80-90% din acestea au fost comise pe fonul stării de ebrietate. De obicei, în urma consumului se alcool se iscă diferite conflicte care duc la producerea crimelor. Partea bună a lucrurilor este că majoritatea crimelor au fost descoperite, iar infractorii reținuți. Totuși, partea negativă și chiar discalific aici acțiunile polițiștilor care nu au întreprins suficiente măsuri pentru a preveni aceste infracțiuni. Și aici cred că era necesar ca mai mult să se lucreze cu comunitatea, cu oamenii”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

Potrivit ministrului Voicu, pe lângă consumul de alcool, creșterea numărului de infracțiuni este alimentată și de lipsa de implicare a tinerilor în diferite activități.

„Foarte multe infracțiuni, inclusiv și cele din categoria grave se comit din lipsă implicării societății în anumite activități, lipsa serviciului, dar și filmele care rulează la majoritatea posturilor TV”, adaugă Pavel Voicu.

Urmărind zilnic filmele violente, acestea ajung să aibă un impact enorm asupra psihicului potențialilor infractori, spune ministrul.

„Mulți dintre agresori sunt pasionați de aceste filme, care acționează asupra psihicului lor. Dacă e să ne uităm astăzi la TV, vom vedea foarte multă violență și nicidecum nu vedem filme motivaționale, educative sau care inspiră dragostea față de patrie, față de aproapele nostru, așa cum se întâmpla în perioada în care eram eu adolescent”, conchide Pavel Voicu.

Cert este că polițistul nu trebuie să intervină doar după ce s-a comis infracțiunea, ci să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea infracțiunilor, spune Pavel Voicu.

„Poliția nu trebuie să aștepte doar chemările la infracțiuni. Pentru noi este mai important să prevenim infracțiunile și aici avem de lucrat”, adaugă ministrul Voicu.

Totuși, cum este posibil ca un polițist care are în subordine trei localități să facă față situației? Greu, dar nu și imposibil, spune ministrul Voicu.

Alina Ursu - Sputnik Moldova
Nimeni nu este protejat! Ce-i determină pe minorii Moldovei să comită crime
„Întradevăr, este greu ca un inspector care are în subordine două, trei localități cu șapte mii de locuitori să facă față situației. Totuși, eu când eram inspector sau ofițer de urmărire penală, să știți că mai întâi de toate aveam o conlucrarea foarte bună cu administrația publică locală, aveam o evidență a persoanelor care consumă băuturi alcoolice, aveam o listă a persoanelor violente, aveam o listă a persoanelor care s-au întors din instituțiile penitenciare. Noi îi vizitam sistematic, monitorizam activitatea lor, vedeam dacă s-au angajat, discutam cu vecinii lor”, conchide ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

Deocamdată nu se știe cât la sută din oamenii legii de astăzi se implică la fel de mult pentru prevenirea infracțiunilor. Un lucru este sigur, în viitorul apropiat un astfel mecanism de lucru va fi obligatoriu pentru toți angajații subdiviziunilor MAI. 

„Ne-am propus să lucrăm în paralel cu primarii și consilierii, fiindcă ei știu foarte bine cum stau lucrurile în localitate. Totodată, vom întreprinde măsuri pentru a completa funcțiile vacante și vom avea grijă ca în sistem să rămână doar oameni buni”, adaugă ministrul Voicu.

Ce se va întâmpla cu colaboratorii care nu se vor conforma cerințelor aflați în video atașat mai sus.

Fluxul de știri
0