Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Relația politică dintre Andrei Năstase și Maia Sandu: Șantaj, după dragoste și divorț

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду и Андрей Нэстасе
Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Abonare
Platforma Demnitate și Adevăr a revenit la apelul pe care l-a lansat în ultima decadă a lunii decembrie: identificarea unui candidat comun al forțelor proeuropene la prezidențialele din toamnă, care să nu fie membru de partid. Mai exact, altul decât Maia Sandu.

Amintim că acest mesaj a fost lansat pentru prima dată de Platforma DA și liderul acesteia, Andrei Năstase, în data de 22 decembrie 2019, când fruntașii PPDA s-au reunit în ședința Consiliului Politic Național. Atunci Andrei Năstase a anunțat că PPDA va înainta propriul candidat la funcția de președinte al țării, dar că este gata să susțină și un candidat comun al dreptei, neafiliat politic.   

Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu nu mai are susținerea lui Andrei Năstase la prezidențiale
„Platforma DA are și va înainta un candidat pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, Platforma DA este gata să susțină un candidat unic nepartinic pentru a face un front național, un front larg, care să ne ajute să scăpăm de Dodon precum am scăpat de Plahotniuc”, a spus Andrei Năstase atunci.

Acum vedem că Platforma a renunțat la ideea de a înainta un candidat propriu la prezidențiale. Este și normal să procedeze astfel, altfel ar fi căzut în ridicol, dacă ținem cont de înfrângerea categorică suferită de Năstase în fața candidatului PSRM, Ion Ceban, la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei. După ce a pierdut în fața lui Ion Ceban, nu mai avea nici un rost să se ia de piept cu Igor Dodon, rezultatul fiind mai mult decât previzibil: o nouă înfrângere a liderului Platformei.

Andrei Năstase, cu o condiție inacceptabilă pentru Maia Sandu

PPDA și Andrei Năstase au renunțat la ideea de a merge cu un candidat propriu la alegerile prezidențiale, dar nu și la cea de a identificat un candidat comun al dreptei, care să nu fie membru de partid, adică altul decât Maia Sandu. Ce să însemne asta?

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Prezidențialele din 2020: Ce propunere le-a făcut PPDA partidelor democratice
Să privim lucrurile, mai întâi, din perspectiva PAS-lui și a candidatului acestei formațiuni pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Maia Sandu este singurul contracandidat al așa-zisei drepte politice cu șanse reale, care îi poate face, cu adevărat, concurență lui Igor Dodon. La moment, altul nu există și, cel mai aprobabil, nu va exista până în toamnă. Așa că PAS-ul nu poate rata șansa de a participa cu propriul candidat la prezidențiale.

Și nu doar că nu poate rata această șansă, dar chiar este obligat să o facă. Altfel electoratul PAS și, în general, cel de dreapta nu va înțelege gestul acestei formațiuni și îl va trata ca pe o abdicare de la propriile principii, ca pe o trădare a propriului electorat. Asta ar pute punct vieții politice a PAS și carierii politice a Maiei Sandu.

Și nu doar propriul electorat nu ar înțelege gestul Maiei Sandu, dar nu ar înțelege acest lucru și partenerii externi ai liderului PAS, din cuvântul cărora ea nu iese.

Mister: Ce cere Andrei Năstase de la Maia Sandu și ea refuză să îi dea?

Așa deci, Maiai Sandu este obligată să participe la prezidențiale. De ce atunci Andrei Năstase insistă ca dreapta să aibă un candidat comun care să nu fie membru de partid.

Andrei Năstase a făcut selfie cu Maia Sandu - Sputnik Moldova
De ce Maia Sandu nu-i ține pică lui Andrei Năstase chiar dacă acesta i-a anunțat "divorț"

Simplu. Cel mai probabil, scorul la prezidențialele din toamnă va fi unul foarte strâns, cel care va învinge va obține victoria la limită. Așa că cele câteva mii de voturi care vor veni sau nu vor veni pentru Maia Sandu din partea brumei de electorat pe care îl va mai păstra PPDA ar putea să fie decisive. Andrei Năstase știe asta, iată de ce acum o șantajează pe Maia Sandu cu condiția "candidatului comun și neafiliat".

În acest moment nu știm ce vrea să obțină Andrei Năstase de la Maia Sandu, dar, în mor sigur, acesta îi cere ceva, iar ea refuză să îi dea. Unii afirmă că Năstase ar vrea să-l lanseze pe Ion Struza pe post de unic candidat al dreptei neafiliat politic. Dacă îi așa, atunci putem spune că nici Năstase, nici Struza nu au înțeles nimic din ceea ce se numește politică.

Dar, în mod sigur, în curând vom afla care este motivul acestei dispute, dacă nu cumva este vorba de o banală gelozie politică pe care Năstase i-o poartă Maiei Sandu.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0