Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune șeful Moldovagaz despre amânarea dării în exploatare a gazoductului Iaşi-Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat în studioul Sputnik Moldova că gazoductul Iași-Chișinău va fi operațional abia în 2022 sau 2023 și nu în acest an, cum s-a vehiculat anterior.
Ce spune șeful Moldovagaz despre amânarea dării în funcțiune a gazoductului Iaşi-Chișinău

Declarația lui Vadim Ceban vine după ce compania românească Transgaz a modificat termenul de construcţie şi dare în funcțiune a infrastructurii de gaz necesare pe teritoriul României pentru asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova prin conducta de interconexiune Iaşi-Ungheni-Chişinău. Șeful Moldovagaz spune că în acest an va fi dată în folosire doar partea liniară a gazoductului, pentru că partea românească va trebui să investească și în câteva stații de compresoare pe teritoriul României pentru a spori capacitățile de transportare a gazului din interiorul țării spre hotarul cu Moldova.

„Moldovagaz at putea fi utilizator a acestui gazoduct, dar să vedem dacă condițiile tehnice și comerciale vor fi avantajoase. Au fost avansate mai multe termene de dare în funcțiune a acestui gazoduct. (...) Partea românească trebuie să efectueze anumite investiții. Vorbim de doua stații de compresoare pentru a majora presiunea unui gazoduct de la Onești spre Iași. Aceste investiții se fac în paralel”, a precizat Vadim Ceban.

Un alt aspect important pe care l-a menționat Vadim Ceban ține de sursa gazelor naturale care ar putea fi transportate prin acest gazoduct.

Nord Stream 2 - Sputnik Moldova
Rusia
Federația Rusă: Gazprom a construit peste 300 de kilometri din noul gazoduct internațional

„Dacă vor fi gaze românești din platforma continentală din Marea Neagră, atunci, după prognozele pe care le avem, gazoductul ar putea funcționa în 2022 sau 2023, când aceste zăcăminte sau sonde vor fi operaționale și explorate. Pe de altă parte, acest gazoduct ar putea fi utilizat și ca o rută alternativă de transport, utilizând câteva hub-uri europene de gaz, cum ar fi Bursa Europeană Competitivă din Baumgarten, Austria”, a punctat Vadim Ceban.

Astfel, darea în funcțiune a gazoductului Iași-Chișinău ar putea fi amânată până în 2022 sau chiar 2023.

Fluxul de știri
0