Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum arată viitorul: Poliție virtuală, roboți și…

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Abonare
Sunt state în care există deja poliție virtuală care urmărește etica şi morala pe Internet, respectarea regulilor și securitatea datelor cu caracter personal. Toate acestea reprezintă un trend tehnologic care, de fapt, înseamnă inteligența artificială.
Cum arată viitorul: Poliție virtuală, roboți și …

Inteligența artificială devine tot mai populară și pare să aibă un viitor promițător, oferind posibilități noi pentru dezvoltarea afacerilor în diverse domenii. În prezent, tehnologiile îndeplinesc diverse sarcini care până acum le reveneau doar oamenilor. Drept exemplu sunt mașinile care circulă fără șofer, computerele de șah și altele.

Tatiana Nagnibeda Tverdohleb - Sputnik Moldova
Învățământul în era digitală: Ce spune un director despre tehnologiile informaționale

Potrivit expertului electoral, doctorul în științe politice Iurie Ciocan, inteligența artificială reprezintă pentru omenire o perspectivă enormă și, de fapt, aceasta nu este altceva decât viitorul nostru.

Iurie Ciocan susține că anume această inteligență artificială aduce claritate, iar astfel fiecare dintre noi știe exact care sunt procedurile și doar urmează să le respecte. În același timp, cei care comit anumite infracțiuni în lumea virtuală sunt depistați și trași la răspundere.

"Sunt state în care există poliție virtuală care urmărește partea de moralitate pe Internet, respectarea regulilor și securitatea datelor cu caracter personal - un capitol extrem de important. Nimeni dintre noi nu știe cum se folosesc aceste date. Gradul nostru de maturitate informațională nu este atât de puternic ca noi să înțelegem valoarea acestor informații. În prezent, anume informația este valoarea supremă", a menționat Iurie Ciocan.

Întrebat dacă inteligența artificială ar putea să dirijeze toate domeniile: sfera politică, economică și socială, Iurie Ciocan a răspuns că "tot omul este cel care creează inteligența artificială, însă este necesară o reglementare clară a acesteia".

"Sunt focare în lume unde această industrie a tehnologiilor informaționale se dezvoltă foarte rapid, precum în Federația Rusă, SUA, China și Uniunea Europeană. Acolo apar centre tehnologice, științifice de cercetare, care prin aplicarea inovațiilor contribuie la dezvoltarea rapidă a tehnologiei. În lipsa unei reglementări, noi putem să ne trezim cu o instituție privată care poate să aibă control asupra multor domenii în societate", a punctat Ciocan.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0