Fie că este vorba de probleme la locul de muncă, neînțelegeri cu vecinii sau alte situații, înainte de a lua decizia de a apela la instanța de judecată este bine să cereți ajutorul unui specialist care o să vă ofere consultație juridică absolut gratuit.
În Republica Moldova astfel de persoane există, aceștia sunt para-juriștii. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul executiv al Asociației Parajuriștilor din Republica Moldova, Violeta Odagiu, și membrele acestei asociații Veronica Lisuicean și Viorica Chirnicinii au explicat care este rolul para-juriștilor în țara noastră și unde pot apela cetățenii după ajutor.
Para-juriștii sunt persoanele ce prestează servicii de asistență juridică primară, aceștia ajutând cetățenii să identifice cărei instituții ar trebui să se adreseze pentru a soluționa o problem și le oferă consiliere în privința setului de documente de care are nevoie.
În prezent, în jur de 60 de para-juriști își desfășoară activitatea în mai multe regiuni, acoperind mai mult de 40 de localități din țară. Ei activează în birourile oferite de primăriile localităților, iar munca acestora este supravegheată de Consiliul Național pentru Asistență Juridica Garantată de Stat.
"Anual, para-juriștii oferă peste 7000 de consultații. Rolul acestora este să prevină încărcarea instanțelor cu dosare minore, multe dintre ele fiind simple și nu este necesar să fie cheltuite resurse financiare sau timp. Noi oferim sfaturi, însă omul decide cum procedează mai departe", au relatat para-juriștii.
Para-juriștii sunt plătiți de stat, iar serviciile pe care le prestează sunt gratuite pentru toți cetățenii. În 2019, Sputnik Moldova a lansat o serie de interviuri în parteneriat cu Asociația Națională a Para-Juriștilor din Moldova. Astfel, para-juriștii au răspuns la întrebări de actualitate adresate de către cititorii Sputnik Moldova.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.