Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii privind reţinerea lui Viorel Morari: Ce urmează să se întâmple astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariВиорел Морарь
Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Abonare
Viorel Morari a fost reținut vineri de oamenii legii pentru fals în acte și abuz de serviciu – Procuratura Generală vine cu detalii.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, suspendat temporar din funcție, a fost reținut pe data de 10 ianuarie. Astăzi acesta urmează să fie pus sub învinuire, precum şi să fie soluţionată chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procuror şi aplicarea în privinţa lui a măsurii preventive.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Societate
Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut de oamenii legii

Procuratura Generală menționează într-un comunicat că pe 26 decembrie 2019, Procurorul General, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la Procuratura Generală, a pornit urmărirea penală în baza articolului 327 alin.(2) lit.b) şi b1) - abuzul de serviciu şi articolului 332 alin.(2) lit.b) - falsul în acte publice din Codul penal, bănuit în comiterea acestor fapte fiind procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari.

Procurorul General a dispus atunci ca urmărirea penală să fie exercitată de un grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, sub conducerea unui procuror din cadrul Procuraturii Generale.

Instituția a comunicat că ”la 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău”.

”Sâmbătă, 11 ianuarie 2020 este programată punerea lui Viorel Morari sub învinuire, audierea lui în această calitate procesuală, precum şi soluţionarea chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procuror şi aplicarea în privinţa lui a măsurii preventive”, se arată în comunicat.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Politică
Noul procuror general dă de pământ cu Viorel Morari: Ce spune despre furtul miliardului
Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale.

”Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară - furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”, subliniază Procuratura.

Instituția menționează că Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta.

Amintim că în luna decembrie a anului trecut, la indicația procurorului general, Alexandr Stoianoglo, au fost efectuate percheziții la Procuratura Anticorupție, iar ulterior șeful instituției, Viorel Morari, a fost suspendat din funcție pentru o perioadă determinată.

Mai devreme, Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că ancheta privind dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc s-a desfășurat cu grave abateri. Procurorul general l-a criticat în acest sens pe Viorel Morari, despre care a spus că ar fi tergiversat intenționat dosarele privind frauda bancară. Nu se cunoaște deocamdată dacă dosarul în care Morari a fost reținut de procurori are legătură cu dispariția miliardului. 

Fluxul de știri
0