Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu euro și dolarul: Cursul valutar BNM pentru 10 ianuarie

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Dolarul american și rubla rusească sunt în creștere față de ziua de ieri, la cursul Băncii Naționale a Moldovei. Leul moldovenesc se apreciază ușor față de moneda europeană, hrivna ucraineană și leul românesc.

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 10 ianuarie, valabil și pentru weekend, un dolar american echivalează cu 17,25 lei, un euro – cu 19,16 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,01 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Comparativ cu ziua de joi, 9 ianuarie, prețul dolarului american a scăzut cu 2 bani în cotațiile oficiale, iar euro s-a ieftinit cu mai mult de un ban. 

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Societate
Sugestie de cadou: Lei din aur și argint - cât costă asemenea monede emise de BNM

Prețul hrivnei ucrainene a scăzut cu un ban și jumătate comparativ cu ziua de joi. Leul românesc este în scădere ușoară, de până la un ban, iar rubla rusă, dimpotrivă, a urcat în cotații cu aproape un ban.

Leul moldovenesc s-a întărit în 2019, dar această întărire a monedei naționale nu denotă consolidarea economiei, ci „disfuncționalitățile structurale cu care se confruntă țară”, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu.

Întărirea leului moldovenesc a fost favorizată de oferta mare de valută, creditele alocate de partenerii externi de dezvoltare și de tactica Băncii Naționale. Aprecierea leului a avut drept efect diminuarea exporturilor - cu peste 6% către țările UE și, în speță, cu 0,7% către România, care este principalul partener economic al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0