Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât plătește „Moldovagaz” pentru gazele rusești: Prețul a scăzut în 2020

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
„Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Prețul gazelor rusești furnizate în prezent Republicii Moldova de către concernul „Gazprom” este de 173 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mic cu aproximativ 50 de dolari decât în 2019. Precizarea a fost făcută de președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu tariful la gaze: Declarația președintelui „Moldovagaz” - Video

Prețul mediu al gazelor livrate de „Gazprom” a fost în 2019 de 223 de dolari pentru o mie de metri cubi, în unele intervale costul comustibilului ridicându-se și la 235 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi.

Astfel, rezultă că „Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020. 

Oficialii de la „Moldovagaz” și „Gazprom” vorbeau și despre o nouă scădere a prețului, cu aproximative 20 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, din 1 aprilie 2020.

Vadim Ceban a mai declarat că „Moldovagaz” nu va solicita la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru consumatorii finali.

Președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz” a subliniat că, în premieră, la acest început de an, Republica Moldova are o nouă rută de aprovizionare cu gaze naturale - conducta Turkish Stream (TurkStream). ”Este un fapt pe care l-am așteptat mult timp și care ne sporește securitatea energetică”, a subliniat președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”.

Întreprinderea „Moldovagaz” se află în proces de reorganizare acum, dar funcționează în regim normal și a intrat în 2020 fără datorii față de „Gazprom”, a declarant Vadim Ceban în studioul Sputnik Moldova.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% dintre acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, iar administrația de la Tiraspol – 13,44%, 1,23% aparțin unor acționari mici.

Fluxul de știri
0