Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu indemnizațiile pentru îngrijirea copilului: Opțiuni pentru părinți

© Pixabay / CimabueМладенец
Младенец - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care vor solicita concediu de îngrijire a copilului din acest an trebuie să știe că a fost modificat cuantumul indemnizațiilor lunare.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Din 1 ianuarie 2020, au intrat în vigoare modificări la stabilirea indemnizațiilor lunare pentru îngrijirea copilului. 

Astfel, persoana asigurată poate solicita stabilirea indemnizaţiei până la împlinirea vârstei de 3 ani în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (640 lei).

Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova
Societate
Indemnizații oferite de stat pentru construcția sau procurarea locuinței – Detalii

Și persoanele care solicită concediu până la împlinirea vârstei de 2 ani şi 2 luni au o nouă opţiune la stabilirea indemnizaţiei.

„În acest caz, până la împlinirea vârstei de 1 an a copilului, indemnizaţia lunară se va stabili în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate - 1280 lei. Din ziua următoare celei de împlinire a vârstei de 1 an şi până la împlinirea vârstei de 2 ani şi 2 luni a copilului, indemnizaţia lunară se va stabili în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate - 640 lei”, precizează serviciul de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Medicii și farmaciștii vor primi indemnizații unice de aproape trei ori mai mari>>>

În cazul în care persoana asigurată solicită acordarea concediului pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de 3 ani şi stabilirea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de 2 ani şi 2 luni, pentru perioada rămasă de 10 luni a concediului indemnizaţia lunară nu se acordă.

De reținut, opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2020, a fost majorată cu 388 de lei indemnizația unică la naşterea copilului. Cuantumul acesteia va constitui 8299 de lei.

Fluxul de știri
0