Studierea superficială a pieței, stabilirea unor scopuri foarte mari pe termen scurt și incapacitatea de a angaja oameni potriviți pentru diferite funcții sunt cele mai comune și frecvente greșeli comise de către antreprenorii moldoveni. Potrivit business trainerului Alexandru Bordea, cei mai mulți dintre antreprenorii din țara noastră înșiră pe foaie planuri mărețe în ceea ce privește afacerea lor, iar în realitate nu fac decât să-și îngroape banii și timpul, deoarece comit greșeli după greșeli, care îi duc spre faliment.
„Prima greșeală pe care o fac antreprenorii este că nu creează celula ideală – gândesc și acționează foarte global, haotic, fără să producă măcar un rezultat mic și vizibil”, spune business trainerul.
Cei mai mulți dintre antreprenorii moldoveni visează la afaceri de milioane, care să le aducă venituri mari peste noapte, ceea ce este absolut utopic, afirmă Alexandru Bordea.
„De exemplu, dacă vrei să deschizi o patiserie, poți să începi să faci produse pe care să le vinzi de acasă rudelor, prietenilor, după care să te extinzi și să le vinzi online. În cazul în care vezi că produsele tale sunt căutate, închiriezi un mic spațiu unde să vinzi acele produse, după care închiriezi un spațiu și mai mare unde angajezi oameni și cumperi tehnică pentru a produce în volume mai mari. Ulterior, dacă afacerea merge bine, te extinzi și în alte orașe”, susține business trainerul.
Doar că majoritatea moldovenilor care nu vor să fie angajați, ci tind să își deschidă propria afacere, doresc să devină peste noapte șefi.
„La noi pornesc afacerile invers. Vin la mine oamenii și-mi spun așa: „Știți, am o idee excelentă de afacere, doar că am nevoie de ajutorul unui investitor pentru a deschide în întreaga țară o rețea de patiserie. În total, am nevoie de vreo 300 de mii de euro...”. Și, de obicei, cu așa idei vin oameni care în viața lor nu au ținut 30 de mii de lei împreună”, menționează Alexandru Bordea.
Și pentru că în țara noastră sunt foarte multe proiecte prin intermediul cărora oamenii pot beneficia de bani pentru deschiderea unei afaceri, „visătorii” fac rost de resursele financiare necesare pentru implementarea ideii.
„Antreprenorii noștri aplică la tot felul de granturi și proiecte de finanțare a afacerilor, care ulterior devin foarte problematice, inclusiv pentru partenerii noștri, care sunt nevoiți să-i împingă din spate sau să curețe greșelile lor, fiindcă acești oameni desenează frumos ideea lor de business, dar, dacă anterior nu a gestionat sume mici, nu are cum să poată gestiona afaceri mari, motiv pentru care ajunge să falimenteze”, conchide Alexandru Bordea.
Și asta nu e tot. Cei mai mulți dintre antreprenorii noștri nu conștientizează importanța managerului, care face ca o afacere să fie profitabilă.
„De obicei, acești antreprenori, nu construiesc echipă, nu-și angajează oameni mai buni ca ei. Antreprenorul este bun în a genera idei și a lansa afacerea, dar este cel mai prost manager posibil, motiv pentru care majoritatea dintre ei, după o jumătate de an sau un an, spun că este nevoie de o idee nouă. Asta deși ei nu a dus până la capăt nici primul proiect. Respectiv, dacă nu ai un om care să gestioneze afacerea, să pună sistemele în mișcare și să facă acel lucru de rutină, afacerea va da faliment”, susține business trainerul Alexandru Bordea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.