Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sarmalele, piftia și friptura - la tomberon: Câtă mâncare aruncă moldovenii la gunoi

© Facebook / Caroline AmbrosGunoi
Gunoi - Sputnik Moldova
Abonare
Din an în an, în timpul sărbătorilor de iarnă, moldovenii nu-și pot tempera risipa. Își umple coșurile cu mâncare pe care apoi o aruncă. S-au lăcomit, iar acum aruncă practic banii la gunoi.

CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. În aceste zile, ajung la gunoi munți de alimente. Rând pe rând, bucatele tradiționale sunt aruncate la tomberon, iar muncitorii de la salubritate muncesc la foc continuu ca să adune toate resturile alimentare. 

lei, леи - Sputnik Moldova
Anual, la gunoi se aruncă 60 de milioane de bancnote de lei moldovenești

În Moldova nu există încă o statistică lunară cu privire la deșeurile alimentare, așa că nu se știe câte tone de mâncare ajung la tomberon după sărbătorile de iarnă.

În schimb, se cunoaște câte deșeuri produc moldovenii anual - aproape 1,6 milioane de tone. Raportat la numărul populației, fiecare moldovean produce aproximativ 500 de kilograme de deșeuri anual, iar o treime din această cantitate ar fi resturi alimentare.

Un calcul simplu arată că  anual în Republica Moldova se aruncă peste 500 de mii de tone de mâncare. Asta demonstrează că moldovenii nu au învățat nimic din experiența anilor trecuți: cumpără și prepară mai mult decât pot mânca. 

Această problemă este pe larg întâlnită și la nivel mondial. Europenii aruncă anual peste 220 de milioane de tone de mâncare la gunoi, în timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame.

Fluxul de știri
0