Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anual, la gunoi se aruncă 60 de milioane de bancnote de lei moldovenești

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Banca Națională a Moldovei aruncă în fiecare an la gunoi 60 de milioane de bancnote.

CHIȘINĂU, 1 iunie  – Sputnik. Anual, Banca Națională a Moldovei (BNM) se află în situația ca să schimbe 60 de milioane de bancnote din cauza gradului înalt de uzură a acestora. Anunțul a fost făcut de guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, în cadrul audierilor în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.  

Astfel, guvernatorul BNM a explicat necesitatea schimbării treptate a bancnotelor cu valoare mică cu monedele. 

”Leul a trăit 25 de ani. Banca Națională o dată pe an trebuia să schimbe 60 de milioane de bancnote, proces care presupune cheltuieli enorme”, a declarat guvernatorul.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din 2021, leii de hârtie cu valoarea de 1, 5 și 10 lei nu vor mai fi valabili

Potrivit lui Cioclea, peste tot în lume banii cu o valoare mică sunt sub formă de monede, deoarece sunt des utilizați și astfel este prevenit procesul de ieșire a lor din uz. Guvernatorul și-a exprimat speranța că cetățenii se vor obișnui cu noile monede. 

Bancnotele din hârtie de 1, 5 și 10 lei vor înceta să circule în economia națională în perioada anilor 2021-2022. 

BNM a anunțat la începutul acestui an despre introducerea pe piață a monedelor de 1, 2, 5 și 10 lei.  Responsabilii de la Banca Centrală au declarat pentru Sputnik că, în conformitate cu normele de circulație a numerarului, noile monede sunt introduse în economie prin intermediul băncilor licențiate. 

”Băncile licențiate solicită numerar de la BNM în funcție de necesitățile lor, la epuizarea stocurilor pe care le dețin. Ulterior, băncile eliberează numerar clienților lor (retaileri, persoane juridice și fizice etc.) și, astfel, ajung în economia țării, inclusiv pentru achitarea salariilor”, se menționează în răspunsul dat de BNM pentru Sputnik.  

Din luna aprilie, monedele metalice cu valoarea nominală de 1 leu și 2 lei sunt solicitate de către băncile licențiate și, respectiv, eliberate acestora. Conform informației primite de BNM de la băncile licențiate, monedele noi cu valoarea nominală de 1 leu si 2 lei au fost transmise la filialele acestora din raioane și deja circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, la solicitările băncilor licențiate, BNM va pune în circulație și monedele metalice noi cu valoarea nominal de 5 și 10 lei, a căror eliberare se planifică la sfârșitul anului curent. 

Bancnotele cu valorile nominale de 1, 5 si 10 lei vor circula în paralel cu monedele metalice noi și, treptat, se vor reduce la număr pe măsura uzurii, fiind  înlocuite cu monede noi. Conform prognozelor efectuate de către BNM, bancnotele date vor înceta să circule în economia națională în perioada anilor 2021-2022 în funcție de valoarea nominală.

Fluxul de știri
0