Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exportul de struguri: Rusia rămâne principala piață de desfacere pentru Moldova

© Sputnik / OsmatescoIon Sula
Ion Sula - Sputnik Moldova
Abonare
Piața Federației Ruse rămâne cea mai importantă piață de desfacere pentru Republica Moldova, în special pentru sectorul agroalimentar.
Exportul de struguri: Rusia rămâne principala piață de desfacere

Dacă anterior strugurii de masă erau exportați în orașe mai mari precum Moscova sau Sankt Petersburg, astăzi strugurii din Moldova ajung în diverse zone ale Rusiei. Afirmația îi aparține președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din satul Costești, raionul Ialoveni, Ion Sula.

Ветка сливового дерева - Sputnik Moldova
Ce fructe și în câte țări a exportat Republica Moldova în sezonul curent

El susține că în ultima perioadă Rosselhoznadzor a înăsprit controlul produselor de origine vegetală din Moldova, iar fermierii noștri s-au conformat tuturor cerințelor și asigură un nivel înalt de transparență în acest sens.

"Ei vor să cunoască foarte bine ce produse de uz sanitar folosim noi și să aibă acces online la rezultatele de laborator sau buletinele de analiză eliberate de laboratoarele acreditate în Moldova", a subliniat Ion Sula.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Costești afirmă că piața din Federația Rusă înregistrează o evoluție dinamică. Dacă acum opt ani 70 la sută dintre produse erau concentrate în punctele de vânzare cu amănuntul, în prezent 60 la sută sunt direcționate către cele mai mari rețele de comerț.

"Majoritatea reprezentanților rețelelor gigantice de comerț din Rusia sunt prezenți în Moldova, negociază cu producătorii noștri și, desigur, producția noastră ajunge în rețelele de comerț din Federația Rusă. Suntem permanent în discuție cu reprezentanții lor și chiar am vorbit despre o nouă posibilă colaborare pentru 2020", a menționat Ion Sula.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Costeșt mai spune că fermierii trebuie să asigure o calitate înaltă în procesul de producere a strugurilor.

"Trebuie să obținem struguri de calitate și vă asigur că nu vom avea probleme nici pe piața Federației Ruse nici pe alte piețe. Este important că în Republica Moldova se poate și avem istorii de succes. Dacă vom avea un volum mai mare, vom fi mult mai solicitați", a precizat Ion Sula.

Recolta de struguri din Republica Moldova este exportată cu precădere în țări precum pe Federația Rusă, România, Belarus, Ucraina și Polonia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0