Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce produse au apărut în magazinele din Chișinău în preajma Crăciunului – Video

© Sputnik / Miroslav RotariТоржественное закрытие рождественской ярмарки
Торжественное закрытие рождественской ярмарки - Sputnik Moldova
Abonare
În preajma Nașterii Domnului, sărbătorită pe 7 ianuarie conform calendarului de stil vechi, în magazinele din Chișinău au apărut „crăciuneii” și „ajuneii”.

CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Pe rafturile magazinelor din Chișinău au apărut „crăciuneii” și „ajuneii”. Gospodinele care nu au timp să coacă acești colăcei, dar care țin la tradiții, nu au decât să facă un drum până la magazinul din cartier ori să meargă la târgurile de Crăciun.

Sputnik Moldova a surprins momentele în care gospodine din Republica Moldova prepară „crăciuneii”, „ajuneii”, dar și „hulubașii” pe care-i vor împărți colindătorilor.  

Кафедральный Собор - Sputnik Moldova
Nașterea Domnului Iisus Hristos: Semnificații duhovnicești ale praznicului împărătesc
„Crăciunelul” este un colac mic îndoit sub forma cifrei opt „neîncheiată” – adică, are „piciorușe”. „Ajunelul” este un colac mic ce vesteşte Ajunul Naşterii Domnului. 

Conform tradiției, cei doi colaci se agaţă, împreună cu o stiblă de busuioc la cea mai importantă icoană din casă, unde stau până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe Purtătorul de Biruință. Atunci se scot de la icoană şi le sunt dați animalelor din gospodărie, pentru a fi „apărate de rele”.

Pe timpuri, colindătorii purtau chiar o bară de lemn specială pe care colectau „crăciuneii” primiți de la gospodari.

Fluxul de știri
0