Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nașterea Domnului Iisus Hristos: Semnificații duhovnicești ale praznicului împărătesc

© Sputnik / Мирослав РотарьКафедральный Собор
Кафедральный Собор - Sputnik Moldova
Abonare
Află de ce fiecare om este dator să joace rolul de Moș Crăciun și de ce ar trebui ca noi să fim primii care dăruim.

CHIȘINĂU, 7 ian - Sputnik, C.S. Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Nașterea Domnului și Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Această minune a avut loc acum mai bine de doua mii de ani, într-o peștera de la marginea orașului Betleem. Aceasta este sărbătoarea care aduce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor, și este trăită din plin atât de copii, cât si de părinți deopotrivă.

Care sunt principalele semnificații duhovnicești ale acestui praznic împărătesc

Sfânta Scriptură ne învață că la baza întrupării Fiului lui Dumnezeu se află iubirea, atributul principal al lui Dumnezeu. În această zi, Dumnezeu ne învață că adevărații Săi fii trebuie să dea dovadă de dragoste frățească și de smerenie.

Икона Рождество Христово - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători creștine din luna Ianuarie

Potrivit preotului Sebastian Marin, bucuria Crăciunului are în primul rând un sens soteriologic, pentru că vine în lume Mântuitorul lumii, care va scăpa omenirea de păcat. În al doilea rând, bucuria este trăita de Crăciun ca o manifestare a dragostei între oameni după modelul dat noua de Dumnezeu, iar aceasta dragoste se exprima mai ales prin gestul de a face daruri celor dragi.

”Fiecare om joaca rolul de Moș Crăciun și este dator să joace acest rol, deoarece făcând aceasta îl imită pe Dumnezeu Tatăl, Care a făcut primul și cel mai mare Dar omenirii: Pruncul Mântuitor. Astfel, Hristos devine darul veșnic făcut noua de Dumnezeu, iar acest dar vine în lume aducând multe alte daruri: iertarea păcatelor, biruirea morții, vindecarea bolnavilor, învierea morților și nenumărate alte binefaceri despre care ne vorbesc sfinții Evangheliști”, spune părintele.

”De aceea, cu ocazia Crăciunului, înainte de a aștepta daruri, ar trebui ca noi să fim primii care dăruim. Darul, ca manifestare a dragostei frățești face ca starea noastră de bucurie să nu rămână doar pentru sine, ci să se răspândească și la ceilalți”, consideră preotul Sebastian.

Astfel, cu prilejul sărbătorii Nasterii Domnului sa-L rugăm să facă din casa noastră peștera, iar din sufletul nostru iesle în care să se nască Pruncul Iisus, care cu harul Duhului Sfânt să ne aducă bucurie si pace în casele noastre.

Fluxul de știri
0