Nou atac aerian asupra iranienilor: 6 morţi

© REUTERS / Thaier Al-Sudani Битва за Талль-Афар, Ирак
Битва за Талль-Афар, Ирак - Sputnik Moldova
Abonare
Un convoi a fost distrus printr-un atac aerian, în cele trei vehicule fiind transportați atât lideri militari, cât și personal medical.

CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După scandalul asasinării unui comandant iranian printr-un atac aerian american, azi noapte un alt atac s-a soldat cu șase morți în rândurile milițiilor șiite.

Флаг Турции, архивное фото - Sputnik Moldova
Reacția Turciei la asasinarea lui Soleimani: Suntem îngrijorați

Iniţial, în presă au apărut informaţii precum că atacul ar fi venit din partea coaliţiei conduse de SUA. Ulterior, această informaţie a fost infirmată atât de partea americană, cât şi de forţele PMF. 

Atacul aerian a avut loc la nord de Bagdad și a vizat un convoi care transporta membri ai Forțelor Populare de Mobilizare din Irak (PMF).

Convoiul era compus din trei vehicule, între cei transportați fiind atât lideri militari cât și personal medical. Lovitura a avut loc în periferia nordică a capitalei irakiene, în districtul al-Taji, aproape de stadionul Taji, informează Russia Today

​La ora publicării articolului de față nu se cunoșteau numele celor șase victime, dar rapoarte preliminare afirmă că printre decedați ar fi doi comandanți paramilitari - Shibl al-Zaydi, secretar general al miliției Kataib al-Imam, precum și Qais al-Khazali, liderul grupării Asaib Ahl al-Haq.

Informația a fost respinsă de reprezentanții PMF, aceștia declarând că respectivul convoi nu transporta lideri militari, ci mai mulți medici.

​Reamintim că ieri noapte comandantul Forței Quds din Iran, Qassem Soleimani, și mai mulți oficiali de vârf din PMF au fost asasinați din ordinal Washington-ului printr-un atac aerian.

Глава спецподразделения Аль-Кудс Корпуса стражей исламской революции (КСИР,) генерал Касем Сулеймани, фото из архива - Sputnik Moldova
Soleimani a fost ucis: Iranul promite să se răzbune pe SUA

Washingtonul a susținut că lovitura ”a avut scopul de a descuraja planurile viitoare de atac iranian”, președintele Trump a spus că a aprobat asasinatul ”pentru a opri un război” și a subliniat că nu a vizat ”schimbarea regimului” în Teheran. 

Teheranul consideră asasinatul drept ”un act de terorism internațional” și a amenințat cu „răzbunarea zdrobitoare”. Liderul spiritual iranian Ali Khamenei a avertizat că ”răzbunarea îi așteaptă pe criminalii care și-au pătat mâinile cu sângele lui Soleimani”.

De remarcat două aspecte: primul – Soleimani este un erou al luptei contra Statului Islamic și pentru stabilizarea Siriei, fiind o țintă a rebelilor susținuți de CIA; al doilea – prețul petrolului a crescut după asasinarea comandantului iranian și amenințarea declanșării unor ostilități de mare amploare.

Касем Сулеймани - Sputnik Moldova
Omorârea lui Soleimani ar putea duce la tensionarea situației în Orientul Mijlociu

Practic, asasinarea comandantului erou este un eveniment care ar putea marca grav situația tensionată din Orient – pe care SUA au provocat-o și pe care parcă NU au dorit niciodată să o rezolve.  

Întrebarea care se pune acum se referă și la un interes al SUA de a comite acest asasinat, în contextul scandalului de la Washington, care vizează atât administrația Trump cât și pe cea democrată, Obama – Clinton – Biden.

Pe de altă parte, având în vedere implicarea aliaților SUA în operațiunile din Irak – oare aceștia au fost consultați când s-a pus la cale cel mai important asasinat al ultimilor ani?

Fluxul de știri
0