Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Soleimani a fost ucis: Iranul promite să se răzbune pe SUA

© © Office of the Iranian Supreme Leader via APГлава спецподразделения "Аль-Кудс" Корпуса стражей исламской революции (КСИР,) генерал Касем Сулеймани, фото из архива
Глава спецподразделения Аль-Кудс Корпуса стражей исламской революции (КСИР,) генерал Касем Сулеймани, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
O operațiune specială a fost desfășurată la Bagdad împotriva șefului forțelor speciale de elită a Gărzii Revoluționare, Qasem Soleimani.

CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. În noaptea de joi spre vineri, în urma bombardamentelor aviatice ale SUA asupra aeroportului din Bagdat, a fost ucis general-maiorul Qasem Soleimani, comandantul ”Forțelor Quds” - o unitate militară iraniană de elită a Gărzii Revoluționare (IRGC).

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis să răzbune moartea lui Soleimani.

”O răzbunare cruntă îi așteaptă pe cei care au pe mâini sângele lui, precum și sângele celorlalți martiri”, a spus Khamenei într-o declarație prin care a anunțat doliu de trei zile în legătură cu moartea generalului.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Scandalos: ”Donald Trump a comandat uciderea” unui important lider militar
Președintele iranian Hassan Rouhani a promis de asemenea, să se răzbune pe Statele Unite pentru uciderea lui Suleimani. Potrivit ministrului Apărării, Amir Khatami, Teheranul va da un „răspuns zdrobitor” celor care se află în spatele asasinării comandantului, a informat RIA Novosti.

"Desigur, marea națiune iraniană și alte țări iubitoare de libertate din regiune se vor răzbuna pe Statele Unite pentru această crimă teribilă", a declarat Rouhani.

Khatami a promis că va da un „răspuns zdrobitor” celor responsabili de moartea lui Suleimani. Șeful Ministerului de Externe iranian a menționat că acest eveniment servește drept dovadă a „micimii Marei Satane” (așa sunt numite SUA în Iran), precum și o dovadă a sprijinului acordat de Washington terorismului din regiune.

La rândul său, ministrul iranian de externe, Mohammed Jawad Zarif, a scris pe contul său de Twitter că actul de terorism internațional al SUA, care vizează asasinarea generalului Suleimani, care reprezenta cea mai eficientă forță în lupta împotriva grupărilor teroriste radicale interzise ”Statului Islamic”, Al-Nusra, Al Qaeda și altele, este extrem de periculos și reprezintă o escaladare stupidă: ”SUA sunt responsabile pentru toate consecințele acestui aventurism hoțesc”.​

Pentagonul a confirmat oficial că armata americană a efectuat o operațiune împotriva șefului forțelor speciale ”Quds”. Scopul operațiunii, potrivit Departamentului Apărării al SUA, este de a preveni un atac din partea Iranului. Potrivit instituției, Suleimani ar fi „dezvoltat în mod activ planuri pentru un atac asupra diplomaților și personalului militar american din Irak și din întreaga regiune”, „a planificat atacuri asupra bazelor coaliției din Irak” și a „aprobat” atacurile asupra ambasadei SUA la Bagdad.

În primăvara lui 2019, Statele Unite au pus IRGC pe lista organizațiilor teroriste străine, iar șeful Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo, l-a numit terorist pe generalul Suleimani.

Fluxul de știri
0