Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul Italiei este în pragul colapsului?

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul italian Giuseppe Conte și-a prezentat demisia în august, după prăbușirea guvernului de coaliție, dar ulterior a fost redesemnat ca prim-ministru pentru a conduce o a doua coaliție între Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat.

BRUXELLES, 2 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Acum, prim-ministrul italian Giuseppe Conte se uită la posibilitatea unui colaps al celui de-al doilea guvern de coaliție încă din această lună, arată Sputnik News, invocând șase obstacole diferite cu care se confruntă politicianul amintit în ianuarie.

Fațada de la Campidoglio Capitol Hill din Roma - Sputnik Moldova
Societate
Munca în Italia: Doi soți din Moldova au fost păcăliți de șefa unei firme de turism

Conte conduce în prezent un guvern de coaliție între Mișcarea 5 Stele a lui Luigi di Maio (M5S) și Partidul Democrat de centru-stânga, dar Alianța nu este considerată puternică din cauza unei palete de provocări. Printre acestea se numără propunerea M5S de modificare a sistemului judiciar, căreia i se opun democrații, dezacordurile cu privire la referendumurile propuse, un vot viitor în Senat pentru a decide soarta fostului ministru de interne Matteo Salvini, precum și alte probleme.

M5S solicită acum modificarea termenelor de prescripție în Italia pentru a scurta termenele în procese excesiv de lungi, însă acest lucru este contestat de democrați și de un alt partid mic, Italia Vie, condus de fostul prim-ministru Matteo Renzi, care a promis să fie de partea opoziției pentru a contracara inițiativa Mișcării 5 Stele. O altă problemă dificilă ar putea fi propunerea de a introduce un sistem de vot de tip britanic, ai cărui perdanți potențiali ar putea pune în pericol guvernarea Conte forțând alegeri anticipate înainte de implementarea sistemului.

În timp ce Partidul Liga, de opoziție, se află în prezent în topul sondajelor de opinie din Italia, șeful acestuia, Matteo Salvini, se confruntă cu urmărirea penală pentru refuzul de a permite în luna iulie 2019, în timpul mandatului său de ministru de Interne, intrarea într-un port italian a unei nave cu migranți, o chestiune care este văzută ca o altă problemă destabilizatoare pentru guvernul italian actual.

Primul cabinet al lui Conte a fost format în iunie 2018 între M5S și Liga de dreapta a lui Salvini, însă alianța s-a prăbușit după moțiunea de cenzură a acestuia din urmă din luna august 2019. Primul ministru și-a prezentat demisia în urma acestei mișcări, dar a fost renumit în septembrie pentru a conduce un al doilea guvern de coaliție între M5S și Partidul Democrat de centru-stânga. El și-a exprimat recent dorința de a începe negocierea unui nou program guvernamental care l-ar putea păstra în funcție până în 2023.

Fluxul de știri
0