Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezastre naturale în Europa: Pronosticul oamenilor de știință

© AP Photo / Mukhtar KhanМужчина прикрывает голову полиэтиленовым пакетом во время снегопада в Сринагаре, Кашмир
Мужчина прикрывает голову полиэтиленовым пакетом во время снегопада в Сринагаре, Кашмир - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unor previziuni ale oamenilor de știință olandezi, curentul marin al Atlanticului de Nord și-ar putea schimba direcția, ceea ce ar putea avea consecințe catastrofale pentru Europa - iată de ce.

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik, Doina Crainic. După cum au prezis oamenii de știință de la Universitatea Groningen și de la Universitatea Utrecht din Olanda, curentul marin al Atlanticului de Nord, care este o extensie a curentului Golfului, își poate schimba direcția în următorii 100 de ani, ceea ce ar putea avea consecințe dezastruoase pentru Europa, dezvăluie un comunicat de presă publicat pe EurekAlert, citat de Sputnik France.

Ploi și furtuni în Istanbul - Sputnik Moldova
Dezastru în Japonia: Morți, persoane dispărute, milioane de oameni evacuați – Video, Foto

Nivelul crescut al precipitațiilor și topirea ghețarilor în Groenlanda datorită încălzirii globale cresc cantitatea de apă dulce din straturile superioare ale Oceanului Atlantic de Nord.

Noul model arată că, în următorii 1.000 de ani, acumularea de apă dulce nu poate să anuleze complet curentul marin al Atlanticului de Nord, care aduce apă caldă pe coastele Europei de Nord și atenuează climatul local.

Totuși, în următorii 100 de ani s-ar putea produce o perturbare temporară a curentului, cu o probabilitate de 15%. Aceste schimbări ar putea provoca o răcire semnificativă în regiune. Acest scenariu nu ia în calcul apa provenită din topirea calotelor de gheață arctică, ceea ce ar putea agrava previziunile, încheie comunicatul.

Fluxul de știri
0