CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. Din 1 ianuarie 2020, plafonul pentru care nu se vor percepe plăți vamale va fi de 200 de euro, față de 430 și 300 de euro care se aplică în prezent. Serviciul Vamal va recepționa de la operatorii poștali informații privind bunurile introduse prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.
În cazul coletelor destinate persoanelor fizice, cu valoarea mai mică de 200 de euro și care nu sunt destinate comercializării, plățile vamale precum TVA, accizele, taxele vamale, taxa pentru proceduri vamale vor fi excluse.
Sunt vizați de aceste modificări persoanele fizice care introduc mărfuri pentru uz personal, în cadrul tranzacțiilor comerciale prin intermediul coletelor poștale internaționale.
Valoarea intrinsecă a mărfii nu include costurile de transport, de asigurare și nici costul încărcării, descărcării și transbordării mărfii.
Modificările au fost aprobate de Parlament prin Legea pentru modificarea unor acte legislative, intrând în vigoare din 1 ianuarie 2020.
Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, a precizat anterior pentru Sputnik Moldova că modificările operate la politica fiscală și vamală nu vizează coletele trimise de persoane fizice din Italia sau alte state, unde plafoanele rămân la nivelul de 430 și 300 euro.
„Cât privește evidența acestor colete, actualmente Serviciul Vamal recepționează de la operatorii poștali informații despre cine este cel care transmite coletele poștale și cine este cel care primește coletele, care este valoarea lui și o descriere succintă a conținutului acestui colet poștal. Toată această informație este la Serviciul Vamal. Ea trebuie să fie analizată prin pizma riscurilor. Asta înseamnă valori mai mari de 200 de euro, inclusiv frecvența acestor colete. Dacă această procurare se face în scopuri personale și nu comerciale, nu apar întrebări pentru Serviciul Vamal”, a precizat Dorel Noroc.
Un alt aspect important pe care cetățenii ar trebui să-l cunoască este că plafonul de 430 și 300 de euro rămâne în vigoare, dacă trimiterile poștale sunt primite de la persoane fizice sau prieteni din Italia sau alte state. Dacă însă coletele vin de la companii, atunci plafonul se va diminua la 200 de euro.
„În Uniunea Europeană acest plafon este de 22 euro, iar din 2021 va fi 0. În Ucraina acest plafon este de 150 de dolari și va coborî în anii următori. Un plafon mare înseamnă evaziune fiscală”, a remarcat Viorel Noroc.