Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vama simplifică mecanismul de control al trimiterilor poștale internaționale

© Sputnik / Igor RussakВ новом терминале аэропорта "Пулково" в Петербурге
В новом терминале аэропорта Пулково в Петербурге - Sputnik Moldova
Abonare
Operațiuni mai simple, dar și mai sigure prin intermediul poștei rapide. Vama va implementa o aplicație online de procesare a trimiterilor poștale internaționale.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Serviciul Vamal simplifică mecanismul de vămuire a trimiterilor poștale internaționale prin intermediul cărora sunt livrate diverse bunuri. Până la finele acestui an, instituția anunță că va implementa un modul specializat, destinat procesării prealabile a coletelor transmise prin poșta rapidă.

таможня Скулень - Sputnik Moldova
Societate
Lovitură pentru moldovenii din afară care trimit colete acasă: Ce poate schimba Vama

Noul sistem va fi oferit prin intermediul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, cu susținerea căruia sunt derulate o serie de proiecte de modernizare a activității autorității vamale.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Directorul Programului, Douglas Muir.

Modulul va fi integrat în noua versiune a softului aplicativ ”Asycuda World” și va avea la bază schimbul de date dintre organul vamal și operatorii poștali.

”Acest lucru va permite profilarea potențialelor riscuri de fraudare și emiterea unei decizii până să ajungă coletul la oficiul poștal de destinație. Astfel, noua procedură de control va exclude eventualele fraude, va simplifica formalitățile de vămuire, iar acordarea liberului de vamă se va realiza într-un timp mai scurt”, potrivit Serviciului Vamal.

Vrabie a amintit că, cu ajutorul USAID, în vamă au fost derulate mai multe proiecte. Printre acestea, noua versiune a aplicației TIR-EPD, care le permite transportatorilor de mărfuri, sub acoperirea Carnetului TIR, să depună declarații prealabile de tranzit, economisindu-le astfel timp și resurse.

Tot cu sprijinul Programului USAID, instituția planifică implementarea unui sistem de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, precum și lansarea Portalului Informațional Comercial (Trade Informational Portal) -  o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

De asemenea, părțile intenționează să extindă studiul privind coridoarele comerciale, astfel încât evaluarea să vizeze și partea română. În acest context, s-a convenit asupra necesității organizării unei întrevederi cu reprezentanții agențiilor vamale și de frontieră din România pentru a se identifica o modalitate eficientă de sincronizare a acțiunilor de vămuire și control.

Fluxul de știri
0