Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi ajutoare pentru pensionari: Vezi ce categorie este vizată

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaLocuitori din raionul Briceni, la întâlnirea cu premierul Ion Chicu
Locuitori din raionul Briceni, la întâlnirea cu premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Statul vine cu noi ajutoare pentru pensionari. Autoritățile vor să instituie un mecanism prin care să ofere îndemnizații în cazul decesului unuia dintre soți.

CHIȘINĂU, 2 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu o inițiativă prin care vrea să ajute pensionarii rămași văduvi. Astfel, autoritățile vor instituirea unui mecanism de acordare a indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți și reglementarea condițiilor de stabilire și de plată a acesteia.

Viorica Dumbraveanu - Sputnik Moldova
Important pentru pensionari: Cum pot obține gratuit bilete la sanatorii

Indemnizația se va acorda, lunar, în cazul decesului soțului, care a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă mai puțin de cinci ani după stabilirea dreptului la pensie, conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii. De asemenea, îndemnizația lunară nu va depăși suma echivalentă cu cinci salarii medii pe economie. Perioada de acordare va fi stabilită individual, după o anumită formulă, dar nu va depăși cinci ani.

Deocamdată, proiectul este la nivel de inițiativă și a fost propus pentru dezbateri publice. Dacă actul normativ va fi aprobat, Guvernul va adopta actele normative necesare implementării respectivei legi, în termen de 3 luni de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Implementarea se va efectua în limitele mijloacelor financiare ale Bugetului asigurărilor sociale de stat.

Fluxul de știri
0