Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru pensionari: Cum pot obține gratuit bilete la sanatorii

© Sputnik / Miroslav RotariViorica Dumbraveanu
Viorica Dumbraveanu - Sputnik Moldova
Abonare
Statul oferă pensionarilor bilete pentru tratamente balneosanatoriale gratuite. Care este procedura?
Important pentru pensionari: Cum pot obține gratuit bilete la sanatorii

Legislația Republicii Moldova le oferă pensionarilor posibilitatea să se odihnească gratuit în sanatoriile din țară și din spațiul post-sovietic. De acest drept poate beneficia orice persoană în etate care a contribuit la fondul de asigurări sociale de stat. Detalii despre procedura solicitării biletelor de tratament balneosanatorial a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Viorica Dumbrăveanu, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pentru a beneficia de un bilet la sanatoriu, pensionarul trebuie să depună o cerere și un certificat medical, eliberat de medicul de familie, la Direcția Asistență Socială din localitate.

”Pensionarul trebuie să se asigure că cererea a fost înregistrată. Direcția trebuie să-i elibereze un document care confirmă data depunerii cererii și numărul în rând. Ulterior, după revenirea de la sanatoriu, persoana trebuie să restituie Direcției Asistență Socială cotorul (bonul) și să depună o altă cerere pentru un nou tratament. Mulți consideră că dacă au restituit cotorul nu mai trebuie să scrie o altă cerere”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

După depunerea cererii, pensionarul trebuie să aștepte, oficial, trei ani până obține biletul la sanatoriu. În realitate, perioada de așteptare poate dura mai mult. Avem această situație din două motive: statul alocă puțini bani pentru tratamente balneosanatoriale, iar unii asistenți sociali eliberează ilegal biletele.

”Prin intermediul inspecției financiare verificăm corectitudinea eliberării biletelor. Au existat situații când foile nu se distribuiau în conformitate cu legislația. De exemplu, într-un registru, alături de poziția 23 mai apărea 23 a,b,c. Era vorba de implicarea factorului uman. Ca urmare, am stabilit că doar în baza cererii înregistrate să se considere persoana înscrisă în rând”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.
Fluxul de știri
0