UK, zi istorică: proiectul de lege privind ieşirea din UE, adoptat - Brexit la 31 ianuarie

CC0 / Pixabay / stux / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii britanici au votat adoptarea proiectului modificat privind acordul de retragere din UE al premierului Boris Johnson, ceea ce face ca Brexitul pe 31 ianuarie să fie aproape sigur. Acordul nu permite prelungirea perioadei de tranziție după decembrie 2020.

BUCUREŞTI, 20 dec – Sputnik, Doina Crainic. O versiune anterioară a proiectului de lege prevedea că perioada de tranziție post-Brexit poate fi prelungită, prin acord reciproc, până la doi ani, dar acum, când Partidul Conservator al lui Johnson a câştigat o largă majoritate în Camera Comunelor, această concesie a fost înlăturată.

Proiectul de lege a fost aprobat 358 de voturi pentru şi 234 de voturi împotrivă, potrivit RT.

Референдум о независимости Шотландии - Sputnik Moldova
Scoția a solicitat Londrei un nou referendum pentru independența regiunii

De asemenea, guvernul a eliminat clauzele din proiectul de lege care promiteau alinierea la UE în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor, susţinând că acestea vor fi protejate și „îmbunătățite” în baza unui proiect de lege intern.

Deputații au votat şi „moțiunea privind programul” pentru proiectul de lege – calendarul guvernului pentru trecerea proiectului de lege de ultimele etape în ianuarie. Moțiunea programului a fost adoptată cu 353 de voturi pentru şi 243 împotrivă.

Proiectul de lege privind Brexit va reveni în Parlament pe 7 ianuarie, când parlamentarii îl vor dezbate pentru încă o săptămână înainte de a vota din nou și a trece legislația în Camera Lorzilor.

Dacă totul va merge conform planului lui Johnson, Marea Britanie va părăsi legal Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după care vor începe negocierile comerciale între Londra și Bruxelles.

Totuşi, relația viitoare a Marii Britanii cu UE rămâne încă neclară, iar analiștii au prezis că vor urma ani de negocieri privind comerțul, în ciuda asigurărilor optimiste ale lui Johnson că un acord poate fi încheiat până în decembrie 2020.

De asemenea, nu există încă o certitudine pentru britanici cu privire la cum va fi un acord comercial cu SUA, existând îngrijorări că o înțelegere cu administrația Trump ar putea pune NHS în pericol în fața corporațiilor americane.

Fluxul de știri
0