Chișinău, 1 ian – Sputnik. Schimbări importante privind livrarea gazelor în regiunea balcanică: Începând cu 1 ianuarie Bulgaria va primi gaz rusesc prin intermediul ”Rurkish Stream” și nu prin România, așa cum era înainte. Anunțul a fost făcut de compania bulgară ”Bulgargaz”.
La sfârșitul anului 2019, ”bulgargaz” și ”Gazprom Export” au semnat un act adițional la cotractul privind livrarea gazelor naturale rusești din 15.11.2012. Această schimbare implică înlocuirea de la 1 ianuarie 2020 a punctului de livrare a gazelor pe teritoriul Bulgariei - în loc de Negru Vodă din România prin cel din Strandja. Astfel, gazul va fi livrat de pe teritoriul turc.
"Acordurile încheiate sunt în interesul consumatorilor ”Bulgargaz” și a consumatorilor de gaze din țară. Beneficiile financiare ale schimbării punctului de livrare sunt estimate la aproximativ 81 de milioane de leva", precizează compania printr-un comunicat.
În plus, beneficiul suplimentar va constitui circa 4,6 milioane leva datorită tarifelor mai mici anunțate de operatorul ”Bulgartransgaz” la intrarea Strandja, comparativ cu cel de la Negru-Vodă.
În plus, potrivit promisiunilor ”Bulgargaz”, prețul la gazele naturale vor scădea în primul trimestru al anului 2020. De asemenea, compania menține un dialog cu ”Gazprom Export” privind reducerea costurilor de aprovizionare a țării cu gaze.
Proiectul ”Turkish Stream” presupune construcția unei conducte de gaze constând din două linii cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi fiecare. Prima este destinată furnizării de gaz rusesc consumatorilor turci, a doua este furnizată țărilor din sudul și sud-estul Europei. Lansarea oficială a conductei este programată pentru 8 ianuarie.
Iar la 31 decembrie, concernul rus Gazprom a prelungit cu un an contractul de furnizare a gazelor naturale în Moldova. Prețul „combustibilului albastru” nu va crește. Acest lucru l-a declarat premierul Moldovagaz, Vadim Cheban, marți, 31 decembrie, în cadrul întrevederi speciale la Guvern cu premierul Ion Chicu. De asemenea a fost semnat un act adițional la contractul de tranzit de gaze pe teritoriul Moldovei. Pe lângă semnarea acordurilor privind furnizarea de gaz pe ruta tradițională, a fost posibilă organizarea unei rute de alternativă - acesta este un flux revers prin coridorul trans-balcanic. Potrivit șefului Moldovagaz, acest scenariu este complet operațional și poate fi activat în orice moment în caz dacă va fi necesar.