Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vladimir Putin, „propuneri generoase” pentru Europa

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaЕжегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина
Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin i-a propus Europei o alianță monetară și comercială, dar și cu privire la energie, precum și un dialog bazat pe politica de securitate, la începutul anilor 2000, dezvăluie biograful său german, Alexander Rahr.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik, Doina Crainic. Președintele rus a vorbit serios, în urmă cu 20 de ani, despre o alianță cu Europa, făcând „propuneri generoase” pentru crearea unei alianţe monetare și comerciale şi privitoare la energie, precum și pentru stabilirea unui dialog bazat pe politica de securitate, a dezvăluit pentru RIA Novosti biograful german al lui Vladimir Putin, politologul și jurnalistul Alexander Rahr.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург - Sputnik Moldova
Rusia
Situația din Ucraina, discutată de Putin cu omologul său finlandez

„Chiar înainte de discursul din Bundestag din septembrie 2001, Putin a vorbit serios despre normalizarea relațiilor, chiar și despre o alianţă cu Europa. Nu dorea ca Rusia să devină o parte a Occidentului, dar îşi dorea ca ea să devină arhitectul unei case comune europene. Am observat apoi că era un mare adept al ideilor lui Petru cel Mare, care «a deschis o fereastră către Europa». Preşedintele a vrut să realizeze lucruri mai concrete cu Occidentul decât Elțin”, a spus politologul, citat de Sputnik France

Potrivit biografului președintelui, la sfârșitul anilor 1990, Vladimir Putin a făcut „propuneri foarte interesante, care au fost studiate în Germania”.

„La o întâlnire în 2000, mi-a spus că a convenit cu cancelarul german Gerhard Schröder pentru crearea Dialogurilor de la Sankt Petersburg, o platformă socială și civică cuprinzătoare între germani și ruși, după modelul organizațiilor care existau pentru favorizarea relaţiilor dintre Germania și Marea Britanie sau Franța, în vederea reconcilierii și schimbului dintre Rusia și Europa. L-am considerat un obiectiv demn și sincer”, a adăugat Alexander Rahr.

În special, Vladimir Putin a făcut „propuneri generoase” Europei. Politologul a lămurit: „aspectele economice ale acestor propuneri au atras atenția Germaniei, care și-a exprimat dorința de a intra rapid pe această piață”.

Pe 31 decembrie 2019 se împlinesc 20 de ani de când preşedintele Vladimir Putin a preluat funcția pentru prima dată, asumându-și interimatul după ce predecesorul său, Boris Elțin, și-a anunțat demisia la 31 decembrie 1999.

Fluxul de știri
0