În cadrul emisiunii Obiectiv, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Costești, raionul Ialoveni, Ion Sula, a menționat că 2019 a fost un an de bun augur în privința exportului strugurilor de masă.
Potrivit lui, statul a venit cu un suport constant atât la plantare, cât și la infrastructura postrecoltare, întrucât este foarte important ca strugurii de masă să poată fi comercializați pe o perioadă mai lungă.
"Spre exemplu, soiul Moldova prezintă 85% din toate structurile soiului din țară. Grație spațiilor frigorifice acest soi îl putem păstra până la 180 de zile . Tehnologiile care sunt deja implementate și experiența care o au fermierii din Moldova ne dau posibilitatea ca strugurii recoltați din septembrie-octombrie să fie păstrați pe o perioadă de 6 luni. Acest lucru ne dă posibilitatea să putem comercializa strugurii pe o perioadă mai lungă", a relatat Ion Sula.
El a menționat că în anul agricol 2019, din recolta totală de 110 mii tone de struguri de masă, au fost destinate la păstrare în spațiile frigorifice aproximativ 65-70 mii de tone, întrucât o parte din recoltă nu a corespuns anumitor standarde.
Potrivit lui Ion Sula, în prezent țara noastră poate exporta strugurii de masă pe 18 piețe de desfacere. Dacă în anul 2018, în premieră, strugurii au fost exportați în Emiratele Arabe Unite, în acest an, aceștia au fost exportați pentru prima dată în SUA.
"În acest an am exportat cinci mii tone de struguri doar pe piața din Polonia. Strugurii noștri au ajuns și în Slovacia și Croația. În cea mai mare parte strugurii de masă sunt exportați în Federația Rusă", a menționat el.
Recent, Republica Moldova a obținut majorarea cotelor de export în regim preferențial pentru statele Uniunii Europene. Potrivit acordului dintre Guvernul de la Chișinău și UE, Republica Moldova va putea exporta struguri de masă în cantități duble decât în prezent.