Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Convenția de la Istanbul, primul pas spre ratificare: Ce prevede proiectul

© AP Photo / Murad SezerDrapeaux européen et turc
Drapeaux européen et turc - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011.

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Proiectul celui mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, Convenția de la Istanbul, a fost aprobat de Guvern.

Istanbul - Sputnik Moldova
Ce crede Fadei Nagacevschi despre ratificarea Convenției de la Istanbul - Video

Convenția a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017. Proiectul urmează a fi votat de Parlament, iar ulterior, în caz că va fi votată, legea ar urma să fie promulgată de președintele țării.

Convenția prevede un mecanism independent de monitorizare, numit GREVIO (Grupul de experți în intervenția contra violenței împotriva femeilor și a violenței în familie), prin care statele sunt obligate să raporteze cu regularitate măsurile legislative și alte măsuri. Totodată, aceasta cere statelor părți să încrimineze ori să sancționeze următoarele fapte:

  • violenţa domestică (fizică, sexuală, psihică ori economică)
  • urmărirea
  • violenţa sexuală, inclusiv violul
  • hărţuirea sexuală
  • căsătoria forţată
  • mutilarea genitală a femeilor
  • avortul şi sterilizarea forţată

Convenția dată obligă statele membre să-și ajusteze legislația civilă, penală și administrativă pentru a asigura măsuri de pedepsire a agresorilor și asistența victimelor violenței.

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul nu vrea să deschidă Cutia Pandorei? Aprobarea Convenției de la Istanbul, amânată

Convenția de la Istanbul de asemenea stabilește obligația statelor membre de a interveni imediat în soluționarea cazurilor de violență în familie, în special prin adoptarea măsurilor legislative pentru emiterea ordonanțelor prohibitive de urgență, ordonanțelor de restricție de urgență pentru a asigura părăsirea de către agresor a locuinței comune și a asigura protecția victimei.

De menționat că Convenția de la Istanbul a divizat societatea. În timp ce unii sunt pentru ratificarea acestui document, un grup de ONG-uri a colectat 5.000 de semnături împotriva Convenției de la Istanbul. Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției presupune educarea elevilor în spiritul de intoleranță a violenței față de femei, dar în egală măsură și în spiritul nediscriminării pe criterii de orientare sexuală netradițională.

Fluxul de știri
0