Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce crede Fadei Nagacevschi despre ratificarea Convenției de la Istanbul - Video

© AP Photo / Osman OrsalIstanbul
Istanbul - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, a spus ce crede el despre ratificarea Convenției de la Istanbul. Dacă există sau nu riscuri sociale legate de aprobarea acestui document, aflați din materialul nostru.

CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, consideră că toate speculațiile care se fac în jurul convenției de la Istanbul sunt ”supte din deget” și speră că Parlamentul de la Chișinău o va ratifica în cel mai scurt timp.

”Prin ratificarea Convenției de la Istanbul, din punct de vedere tehnic, riscuri nu există. Toate speculațiile din jurul respectivei Convenții sunt supte din deget, sunt arbitrare. În ceea ce privește ratificarea sau neratificarea Convenței de la Istanbul. Eu sper cu sinceritate că va exista consens politic pentru ratificarea acestei convenții, deoarece ea este extrem de importantă pentru protejarea femeii împotriva violenței din partea unor cetățeni ai Republicii Moldova, ca să nu fiu obraznic când vorbesc despre cei care ridică mâna la doamne și la copii. Deci Convenția de la Istanbul este utilă. Ea a fost verificată de către Comisia de la Veneția la data de 11 octombrie 2019, într-un caz împotriva Armeniei”, susține Nagacevschi.

Recent, un grup de ONG-uri a colectat 5.000 de semnături împotriva ratificării de către Parlament a Convenției de la Istanbul. Un val de reacții negative în societate a apărut după ce la data de 16 decembrie, premierul Ion Chicu anunțase că un proiect de lege urma a fi aprobat de Guvern, acesta fiind inclus pe agenda Guvernului. Însă deja miercuri, pe 18 decembrie, Chicu a anunțat amânarea examinării acestuia.

Ce prevede Convenția de la Istanbul, care a bulversat opinia publică

Convenția de la Istanbul a fost adoptată de Turcia în 2011, iar de atunci a fost ratificată de mai multe țări. 

În cele 81 de articole sunt prevăzuți pași pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. Însă există articole care deschid o adevărată "Cutie a Pandorei". Criticii acestei Convenții susțin că documentul ar submina instituția familiei. Anterior, din aceste motive Slovacia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Ungaria, Azerbaidjan și Rusia au refuzat să ratifice Convenția.

Prima prevedere controversată se referă la introducerea unei noi norme în privința genului, care va fi independent de sexul biologic al persoanei. Adică poți să te declari femeie sau bărbat în funcție de preferință, iar societatea va fi învățată să accepte și să tolereze aceste norme ”progresiste”.

O altă prevedere controversată se referă la articolul 14 al Convenției:

”Părțile vor face, acolo unde este cazul, demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme cum ar fi egalitatea între femei și bărbați, rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relațiile interpersonale, violența de gen împotriva femeilor și dreptul la integritate personală, adaptate capacității în evoluție a elevilor, în curriculumul formal și la toate nivelele de educație”.

Cu alte cuvinte, aceste concepte vor fi predate în școli. Elevii vor fi educați în spiritul de intoleranță a violenței față de femei, dar, în egală măsură, și în spiritul nediscriminării pe criterii de orientare sexuală netradițională.

Convenția de la Istanbul: Reacția Bisericii Ortodoxe

Precizăm că ratificarea acestei Convenții este discutată pe larg în Rusia, și nu doar. Pe marginea acestui subiect s-a pronunțat și Patriarhul Chiril al Rusiei.

”Acum Duma de Sta examinează proiectul de lege privind lupta cu așa-numita ”violență în familie”, violența în cadrul familiei. Există acest fenomen sau nu? Cu siguranță există. Adesea suntem martorii unor conflicte de familie a vecinilor din scara blocului. Cine nu a văzut aceste drame de familie”, se întreabă Patriarul Kiril.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse precizează că nu trebuie acceptată niciun fel de violență în cadrul familiei, însă atrage atenția asupra pericolului care există atunci când prin anumite legi și sub paravanul ”luptei cu violența” unii încearcă să legifereze dreptul unor părți terțe de a interveni în viața privată a familiei.

”Ce atitudine ar trebui să avem față de acest fenomen? Desigur, nu trebuie să acceptăm niciun fel de violență în cadrul familiei. Dar există ceva periculos în acele tendințe care în prezent pot fi observate, inclusiv în domeniul legislativ, când unii, sub paravanul luptei cu problemele de familie, încearcă, de fapt, să legifereze intruziunea unor părți terțe în viața de familie, organizații necomerciale sau de stat sau careva voluntari care cică ar avea drept să medieze vreo situație de familie. Iată față de o astfel de intruziune a unor oameni străini în viața de familie trebuie să fim cu mare băgare de seamă”, a punctat Patriarul Kiril.

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul nu vrea să deschidă Cutia Pandorei? Aprobarea Convenției de la Istanbul, amânată
Totodată, ierarhul a accentuat că familia este un spațiu sacru și nu trebuie să existe niciun fel de violență și într-o atmosferă plină de dragoste trebuie să fie educați copii, dar a precizat că este foarte periculos când în acest spațiu închis, intim al familiei pătrund oameni străinii și alte forțe și nimeni nu poate estima care ar putea fi consecințele reale ale acestei interferențe, beneficie sau paguboase pentru oamenii care locuiesc sub același acoperiș și care păstrează legăturile de familie.

”Iată de ce, pledând împotriva oricărei forme de violență în familie, care este un păcat și o infracțiune, suntem nevoiți să ne facem vocea auzită pentru a ne pronunța pentru apărarea spațiului familial de orice interferență din afară, indiferent de pretexte”, a punctat Patriarhul Kiril.

Proiectul cu privire la aprobarea Convenției de la Istanbul a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 16 decembrie a Cabinetului de Miniștri. Și asta pentru că proiectul a stârnit controverse și rezerve în rândul unor politicieni și grupuri religioase.

Premierul Chicu a declarat că discuția a fost amânată pentru că ”sunt mai multe propuneri și rezerve cu privire la această inițiativă”, precizând că urmează a fi organizate dezabateri publice pe cu privire la acest subiect.

Fluxul de știri
0