Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție consumatori: Ce se întâmplă cu așa numita ”cotă-parte” la apă

© Sputnik / Miroslav RotariВодомер
Водомер  - Sputnik Moldova
Abonare
ANRE anunță că așa numita ”cotă-parte” la apă, stabilită de gestionarii blocului este ilegală! Cei care vor continua să împartă volumul de apă suplimentar indicațiilor apometrelor riscă să fie sancționați pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță toți consumatorii de apă că prin Legea nr. 322 din 30 noiembrie 2018 au fost excluse prevederile care indicau volumul nedistribuit, înregistrat de contorul de la branșamentul blocului locativ, în baza indicațiilor contoarelor individuale/normelor de consum aplicate care se repartizau adăugător pentru fiecare apartament proporțional consumului înregistrat de contoarele instalate în apartament și conform normelor de consum.

Președintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, reacție dură la decizia ANRE: Încercare de destabilizare a situației în țară

Mai mult, punctului 9 din Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19.02.2002 ”Despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale și ne comunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă”, volumul lunar al apei livrate populației se determină în baza indicațiilor înregistrate de contoarele comune, instalate la branșamentele blocurilor locative, excluzând din indicațiile contoarelor comune volumul tuturor scurgerilor.

În comunicatul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică se mai arată că acțiunile administrației întreprinderii de gestionare a fondului locativ, de includere spre plată a unor volume suplimentare în lipsa temeiului legal, depășește drepturile și atribuțiile acordate prin lege și contravine intereselor publice, drepturilor și intereselor persoanelor fizice și reprezintă o contravenție administrativă prevăzută de art. 313, Codul contravențional al Republicii Moldova.

Reacția ANRE vine ca rezultat la numeroaselor plângeri adresate de consumatori, privind includerea în facturi a volumelor suplimentare de apă sub formă de ”cotă-parte”. În acest sens, ANRE a sesizat Centrul Național Anticorupție pentru cercetarea acțiunilor persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul administrației întreprinderilor de gestionare a fondului locativ.

Fluxul de știri
0