Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon, reacție dură la decizia ANRE: Încercare de destabilizare a situației în țară

© Sputnik / Miroslav RotariPreședintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
La indicația PD, ANRE a plasat ”o bombă sub sistemul energetic al țării”. Șeful statului consideră că majorarea nu are la bază calcule temeinice și justificate.

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție la decizia de majorare a tarifelor la energia electrică, adoptată vineri de ANRE.  În acest context, șeful statului i-a recomandat Guvernului să suspente această decizie iresponsabilă, subliniind că instituția nu trebuie să fie dependentă de factorul politic.

Лампы - Sputnik Moldova
Decis: Cresc tarifele la energia electrică

Dodon a menționat că ANRE anunța anterior că examinează scenariul majorării tarifului la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa cu 3,2%. Însă conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă față de cifra anunțată inițial.

”Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice și justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări”, a scris președintele pe pagina sa oficială de Facebook.

El a amintit că Consiliul de administrare al acestei agenții a fost instalat în funcție de PDM, în preajma alegerilor parlamentare.

”Conformându-se obiectivelor electorale ale PD, anul trecut, ANRE a revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale și energie electrică, plasând o bombă sub sistemul energetic al țării”, a declarat șeful statului.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care, încă la început de an, întreprinderile din sectorul dat au făcut adresări către ANRE pentru a reveni la respectarea metodologiilor de calcul a tarifelor. Însă conducerea ANRE, instalată de Partidul Democrat, a preferat să tergiverseze adoptarea deciziilor, agravând situația și mai mult, a explicat Dodon.

În aceste condiții, președintele țării i-a recomandat Guvernului să întreprindă măsurile prevăzute de legislație pentru a suspenda decizia iresponsabilă și lipsită de argumentare a ANRE.

”Instituția, care trebuie să acționeze absolut independent de factorul politic și să asigure o reglementare a pieței energetice strict conform legislației și metodologiilor aprobate, încearcă să transfere pe umerii cetățenilor și economiei povara guvernării iresponsabile și populiste a ”democraților”.

Totodată, Dodon consideră că Guvernul urmează să vină cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecție socială a persoanelor cu venituri mici.

În acest context, șeful statului intenționează să vină săptămâna viitoare cu o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, majorând astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, ceea ce va permite acordarea ajutorului pentru un număr mai mare de cetățeni aflați în dificultate.

Șeful statului va întreprinde o vizită la Moscova, la începutul lunii septembrie, unde va continua discuțiile în vederea obținerii unei reduceri a prețului de import la gazele naturale.

Fluxul de știri
0