Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile sunt în alertă din cauza tranzitului de gaze: Ce le îngrijorează

© AFP 2024 / SERGEI SUPINSKYgaze naturale
gaze naturale - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a convocat dimineață ședință Comisiei pentru Situații Excepționale. În cadrul acesteia, s-a discutat despre tranzitul de gaze naturale provenite din Rusia.

CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, i-a cerut premierului să declare stare de alertă timpurie, pentru a oferi posibilitate operatorului energetic național să inițieze negocierile cu furnizorii de gaze naturale, în cazul în care livrarea combustibilului albastru nu va fi posibilă.

Gazprom - Sputnik Moldova
Rusia
Gazprom a dezvăluit detaliile acordului ruso-ucrainean cu privire la gaze

Asta deși există două variante în acest sens: gazul poate fi furnizat prin metoda tradițională, adică prin Ucraina, sau prin conducta Turkish Stream.

Serviciul de presă al Guvernului precizează că această măsură a fost necesară, având în vedere că Executivul a semnat un aranjament cu BERD, pentru oferirea unei garanții de 50 milioane de dolari, în cazul în care vor exista probleme la tranzitarea gazelor. 

Cu toate acestea, ministrul Economiei și Infrastructurii și președintele Moldovagaz s-a arătat convins că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument, deoarece scenariul tradițional de livrare a gazelor, cel mai probabil, va fi funcțional, în rezultatul progresului înregistrat în negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina.

De asemenea, președintele Modlovagaz a asigurat Comisia că scenariul alternativ, adică furnizarea gazelor în regim revers prin Turkish Stream, este pregătit. Declararea situației de Alertă timpurie va permite autorităților responsabile să prevină problemele în furnizarea gazelor.

Fluxul de știri
0