Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: UTA Găgăuzia – soluționarea pașnică a unui conflict etno-politic

© Sputnik / Miroslav RotariФестиваль вина «Gagauz şarap yortusu»!
Фестиваль вина «Gagauz şarap yortusu»! - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a apreciat că UTA Găgăuzia „se dezvoltă cu succes și capătă contururi moderne”, fiind un exemplu pozitiv de soluționare a unui „conflict etno-politic pe cale pașnică”.

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. O adunare solemnă consacrată celor 25 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia (Gagauz Yeri) s-a desfășurat luni, 23 decembrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

„Autonomia găgăuză, în pofida tuturor problemelor și dificultăților, se dezvoltă cu succes și capătă contururi moderne”, a apreciat președintele Dodon.

„Cazul autonomiei găgăuze este bine cunoscut atât în spațiul CSI, cât și pe continentul european. Bunăvoința poporului multinațional al Republicii Moldova devine un exemplu pentru alte țări din lume, deoarece dovedește cum poate fi soluționat un conflict etno-politic pe cale pașnică și în interesul întregului stat”, a subliniat președintele Igor Dodon în discursul rostit în cadrul solemnității.

O aniversare marcată cu fast: 25 de ani de la înființarea autonomiei găgăuze - Sputnik Moldova
Video
O aniversare marcată cu fast: 25 de ani de la înființarea autonomiei găgăuze

Șeful statului a declarat că și în continuare, prin eforturi conjugate, conducerea Republicii Moldova va avea grijă „să consolideze statutul juridic al autonomiei găgăuze în baza standardelor europene și mondiale moderne”.

În Parlamentul de la Chișinău și-a reluat activitatea grupul de lucru comun pe subiectul unui pachet de legi pentru autonomia găgăuzia. Igor Dodon a spus că va promulga respectivele legi doar după ce părțile vor atinge un consens.

În discursul său, Igor Dodon a menționat că în 2019, „pentru prima dată de la obținerea independenței”, „originari din Găgăuzia sunt pe larg reprezentați la nivel de Guvern, în Parlament și în alte funcții de conducere”.

Fluxul de știri
0