Pe scena Palatului Național "Nicolae Sulac" a evoluat legendarul ansamblu găgăuz de cântece şi dansuri populare "Diuz-Ava", în fruntea căruia se află conducătorul artistic Tatiana Șegoleva și maestru de balet Constantin Ghermec.
"Găgăuzii sunt un popor căruia îi pasă de cultura lui, de tradiții, obiceiuri. Fiecare locuitor al Găgăuziei este un patriot adevărat, care își iubește pământul, baștina", au constatat moderatorii evenimentului.
Un cuvânt de salut a avut și bașcanul Gagauz Yeri, Irina Vlah, cae a vorbit în și în limba de stat.
"Bine ați venit la sărbătoarea culturii Găgăuziei. Astăzi este o seară minunată. Vreau să vă spun că dansurile găgăuze, cântecele găgăuze sunt foarte frumoase. Eu vreau ca voi să țineți minte această seară frumoasă", a spus guvernatorul autonomiei găgăuze.
Pe 23 decembrie, Autonomia teritorial-administrativă Gagauz Yeri (cuvântul yeri înseamnă „pământ” sau „țară” - n.r.) marchează cea de-a 25-a aniversare. Un sfert de secol de devenire, de depășire a problemelor și greutăților, de bucurie pentru cele obținute în această perioadă, de a privi cu încredere spre viitor, care ascunde perspective și mai largi de dezvoltare, pentru creșterea bunăstării acestui popor unic, pentru a face această regiune a Moldovei și mai frumoasă.
În decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăru Yeri), care a oferit posibilitatea locuirii compacte a găgăuzilor beneficiind de drepturi în cadrul autonomiei. La data de 22 iulie 1995, raioanele Vulcănești, Comrat și Chadyr-Lung au devenit raioane interne ale Găgăuziei, însă granițele s-au modificat după referendumul organizat în localitățile sus menționate, precum și în raioanele vecine Basarabiei și Taraclia.