Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vlah: Găgăuzia - un bun exemplu pentru Transnistria - detalii

© Sputnik / OsmatescoIrina Vlah
Irina Vlah - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul de la Comrat consideră că Găgăuzia poate fi un bun exemplu pentru Transnistria și că autonomia găgăuză poate fi considerată o istorie de succes, care nu este munca unui singur om, ci al tuturor ramurilor puterii de stat.

CHIȘINĂU, 21 дек – Sputnik. Autonomia Găgăuză poate fi un bun exemplu pentru Transnistria, a declarat în Studioul Sputnik Moldova bașcanul Irina Vlah.

Fiind întrebată cât de acută este viața politică în Găgăuzia și cum reușește să conducă regiunea, Vlah a subliniat că ”trebuie să ai capacitatea de a-i asculta pe oameni și să poți discuta cu toată lumea - dialogul trebuie să fie prezent mereu”.

”Avem oameni foarte diferiți, cu caractere diferite, cu diferite viziuni asupra felului de a vedea lucrurile, situația politică și socială, cu toate acestea nu ne împiedică nimic să ne așezăm la o masă și să discutăm, să determinăm prioritățile, să ne înțelegem și să identificăm ceea ce trebuie să facem mai departe. Desigur, nu pot să spun că nu există neajunsuri. Desigur, ne confruntăm cu anumite probleme pe care încercăm să le soluționăm”, a declarat Vlah.

Ea a subliniat că problemele complicate trebuie soluționate în interiorul autonomiei.

Президент Молдовы Игорь Додон и Ирина Влах - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon a discutat cu Irina Vlah bugetul autonomiei pe anul 2020

”Autonomia trebuie promovată doar prin acțiuni pozitive. Sunt un om foarte răbdător. Dacă nu am reușit să găsesc o soluție din prima, acest lucru nu înseamnă nicidecum că am uitat de problemă, ci voi continua să caut rezolvarea”, a precizat bașcanul.

Potrivit ei, în prezent, ”în regiune există o viziune comună, înțelegerea faptului că Găgăuzia este o autonomie foarte bună”. Bașcanul consideră că acest lucru este ”cu adevărat un bun exemplu pentru alte autonomii, pentru alte regiuni, care trebuie să se dezvolte”.

”Sarcina mea este ca să prezint corect Guvernului țării, parlamentului și președintelui faptul că Găgăuzia, în realitate, poate fi un bun exemplu pentru Transnistria. Noi putem deveni o istorie de succes. Este un efort al întregii echipe, a echipei găgăuziei, dar, în același timp, este și lucrarea tuturor ramurilor puterii de stat”, a subliniat Vlah.

În accepțiunea sa, succesul poate și unul comun, atunci când toată lumea muncește pentru a construi o imagine pozitivă, când toată lumea investește și promovează, doar în asemenea caz poate fi obținut un rezultat bun.

Invest Gagauzia-2019 - Sputnik Moldova
Invest Gagauzia–2019: Irina Vlah a prezentat avantajele regiunii - Video

Pe 23 decembrie, Autonomia teritorial-administrativă Gagauz Yeri (cuvântul yeri înseamnă „pământ” sau „țară” - n.r.) marchează cea de-a 25-a aniversare. Un sfert de secol de devenire, de depășire a problemelor și greutăților, de bucurie pentru cele obținute în această perioadă, de a privi cu încredere spre viitor, care ascunde perspective și mai largi de dezvoltare, pentru creșterea bunăstării acestui popor unic, pentru a face această regiune a Moldovei și mai frumoasă.

În decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăru Yeri), care a oferit posibilitatea locuirii compacte a găgăuzilor beneficiind de drepturi în cadrul autonomiei. La data de 22 iulie 1995, raioanele Vulcănești, Comrat și Chadyr-Lung au devenit raioane interne ale Găgăuziei, însă granițele s-au modificat după referendumul organizat în localitățile sus menționate, precum și în raioanele vecine Basarabiei și Taraclia.

Fluxul de știri
0