Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Invest Gagauzia–2019: Irina Vlah a prezentat avantajele regiunii - Video

© Sputnik / OsmatescoInvest Gagauzia-2019
Invest Gagauzia-2019 - Sputnik Moldova
Abonare
La Comrat și-a început lucrările forumul de două zile Invest Gagauzia–2019. Bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, i-a vorbit reporterului Sputnik despre perspectivele regiunii de a prospera în baza unui model de dezvoltare economică de succes.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Republica Moldova beneficiază de regimuri comerciale preferențiale cu UE, țările CSI și Turcia. Aceasta înseamnă că investitorii prezenți în UTA Gagauz-Yeri își pot exporta produsele și pe piețele din Vest, și pe cele din Est, a subliniat bașcanul autonomiei, Irina Vlah.

„Ne-am propus să accelerăm ritmul de creștere a economiei prin îmbunătățirea climatului de afaceri, reabilitarea infrastructurii regiunii și reformării substanțiale a sistemului de învățământ, în conformitate cu necesitățile pieței muncii”, a declarat bașcanul.

Bașcanul a vorbit și despre „avantajele lingvistice” pe care le deține regiunea la inițierea afacerilor și atragerea investițiilor.

„Bogăția noastră principală sunt locuitorii. În Găgăuzia locuiesc oameni harnici, cu spirit de inițiativă. În mare majoritate, ei au studii superioare sau secundare de specialitate. Aproape toți rezidenții din regiune vorbesc limba rusă, moldovenească (română – n.red.) și găgăuză – care este apropiată de limba turcă. Generația tânără vorbește engleza sau germana. Acesta este un avantaj”, a menționat Irina Vlah.

Un alt avantaj al Gagauz-Yeri este poziția geografică. Regiunea dispune de o rețea dezvoltată de drumuri și căi ferate, în imediata sa apropiere se află portul moldovenesc Giurgiulești, precum și porturile ucrainean și român, a subliniat bașcanul.

Fluxul de știri
0