Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iohannis a depus jurământul – prilej pentru o declarație surpriză!

© REUTERS / Fabrizio Bensch Romanian President Klaus Iohannis
Romanian President Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul celui de-al doilea mandat, președintele Iohannis a ținut un discurs care, pur și simplu, a fost o surpriză.

BUCUREȘTI, 21 Decembrie - Sputnik. În fața unei asistențe parlamentare compusă în mare parte din liberali, Klaus Iohannis a depus jurământul pentru noul mandat de președinte al României. De azi începe, oficial, al doilea mandat – iar Iohannis a avut grijă să fie un debut în ținută de gală – la papion!

Klaus Iohannis şi Donald Trump la Washington - Sputnik Moldova
Iohannis, după întâlnirea cu Trump: Vrem mai mulți militari americani în România

După formalizarea confirmării de către președintele CCR a validității a alegerii, după jurământul constituțional, Iohannis a ținut un discurs care, pur și simplu, a fost o surpriză.

În primul rând, s-a văzut că a plecat Mădălina Pușcalău și poate și alți consultanți pe imagine și discurs – stilul abordat de Iohannis a fost diferit, în care cuvântul de ordine a fost, surpriză – UNITATEA!

Da, Iohannis s-a abținut de la orice atac la PSD, de la cuvinte cheie precum ”penali” și alte componente „fundamentale” ale retoricii din primul mandat! Să fie oare un semnal?

Putem vorbi de președintele Iohannis 2.0? Așa s-ar spune, pentru că azi Iohannis a vorbit de ”o singură Românie, nu există două Românii”, că ”este președintele tuturor românilor”…

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Ce mesaj i-a transmis Igor Dodon omologului său român Klaus Iohannis

Iohannis a păstrat chestiunile legate de Justiția independentă, de lupta anticorupție, de parteneriatul cu SUA, de NATO, UE, de ”despărțirea definitivă de comunism”, sloganele specifice – dar expuse normal, fără accentuările cu care ne-a obișnuit Iohannis 1.0.

În plus, Iohannis a vorbit de resursele uriașe ale României, de capacități de dezvoltare, de posibilitățile mari ale agriculturii – ”pe care le va sprijini în continuare”.

Asta nu e ”de bine”, pentru că realitatea primului an este contrară – orice tentativă de valorificare superioară a bunurilor naționale a fost blocată de Iohannis 1.0 - de la condiții mai bune pentru valorificarea resurselor naturale, la blocarea Fondului suveran sau a finalizării reactoarelor de la Cernavodă – pentru că ”partenerii” i-au cerut să nu lucrăm cu chinezii!

De bine nu e nici continuarea programului ”România educată” – pentru că, iată, odată de Iohannis a pus mâna pe guvern (”Guvernul meu”), Educația a primit cel mai mic buget de la intrarea în UE!

În fine, să marcăm doar surpriza mesajului de unitate – și absența atacurilor politice! Deci, să sperăm că Iohannis 2.0 va avea un mandat bun pentru România și pentru toți românii.

Fluxul de știri
0