CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. După ce 25 de elevi s-au intoxicat cu spray lacrimogen și au avut nevoie de îngrijiri medicale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) avertizează asupra pericolelor pe care le comportă asemenea substanțe.
Autoritatea subliniază că gazele lacrimogene sunt incluse în categoria armelor chimice, iar spray-urile sunt destinate autoapărării și trebuie utilizate împotriva agresorului doar în condiţii de maxim pericol.
Un caz de intoxicare acută în masă cu spray lacrimogen s-a produs, în decembrie current, la gimnaziul din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă. Un elev din clasa a VIII-a a declanșat un spray lacrimogen („Перцовый”) сu 150 de doze. Ca urmare, s-au intoxicat și au avut nevoie de îngrijiri medicale 25 de copii din clasele a II-IX-a care se aflau în acel răstimp pe holurile celor trei etaje ale instituției.
În 2016, un caz similar s-a produs la şcoala nr.2 din satul Costeşti, raionul Ialoveni, fiind afectați 36 de copii. În 2018, opt elevi de la gimnaziul din satul Dâșcova, raionul Orhei au ajuns la spital după ce un coleg de-al lor a pulverizat spray lacrimogen pe holul instituției.
Urmările intoxicării cu spray lacrimogen și acordarea primului ajutor
Aceste efecte sunt şi mai pronunţate la copii datorită debitului respirator mai ridicat în comparaţie cu adulţii, care permite accesul unei concentraţii mai mari de gaz în tractul respirator. În concentraţii mari, gazul lacrimogen le poate provoca moartea chiar şi oamenilor sănătoşi, subliniază ANSP.
Adulții sunt îndemnați să nu păstreze spray-urile lacrimogene în locuri accesibile copiilor, dar să le explice, totodată, ce riscuri prezintă acestea și care este destinația lor.
ANSP informează că, în caz de intoxicație cu spray lacrimogen, primul ajutor constă în:
- scoaterea persoanei din mediul toxic (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);
- îndepărtarea de norul de gaz, perpendicular direcției vântului;
- aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;
- apelarea forţelor de intervenţie la 112;
- îndepartarea hainelor contaminate ale persoanei afectate.
„Nu frecați ochii și fața cu mâinile, pentru că veți cauza un surplus de disconfort și veți mări zona de expunere la substanța toxică”, avertizează ANSP.
Efectul iritant al gazului lacrimogen durează, în funcție de tipul substanței și de durata leziunii, timp de 5-30 de minute.