Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a comentat cazul Sputnik Estonia

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaБольшая пресс-конференция Владимира Путина 2019
Большая пресс-конференция Владимира Путина 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Jurnaliștii Sputnik trebuie să continue lupta pentru dreptul de a activa în țările în care autoritățile se simt incomodate de informațiile oferite de Agenție.

BUCUREȘTI, 19 dec – Sputnik. Pentru jurnaliștii Sputnik este important să continue să lupte pentru dreptul de a lucra în acele state care sunt incomodate de activitatea Agenției, a declarat joi, în cadrul conferinței de presă anuale președintele Rusiei, Vladimir Putin, fiind solicitat să comenteze situația în cazul Sputnik Estonia.

Телеведущий Владимир Соловьев, архивное фото - Sputnik Moldova
Rusia
Soloviov, despre cazul Sputnik Estonia: Nu s-ar întâmpla într-un stat democratic

“Din păcate, luarea unor măsuri la nivel de stat, legate de anumite restricționări și altele, nu vor fi eficiente, va fi doar apă la moară celor care vor să provoace neînțelegeri între țările și popoarele noastre”, a declarat Putin.

“Cât ar fi de neplăcut, trebuie toți să luptăm pentru dreptul de a lucra în aceste țări care se tem de informațiile voastre pe care le aduceți publicului. Altfel este de neînțeles de ce împiedică activitatea voastră – probabil, le este frică de informațiile voastre, de influența voastră asupra conștiinței oamenilor”, a adăugat președintele rus.

Putin a menționat că libertatea presei „reprezintă una din libertățile fundamentale ale lumii democratice contemporane”.

„Însă, din păcate, nu toți se ghidează de această paradigmă, ci se conduc după alte reguli, pe care și le prescriu. Nu ai ce face, lumea este complexă și diversă. Vom face totul ce ține de noi pentru a vă susține oriunde prin metodele care nu ar dăuna relațiilor interstatale”, a spus Putin.

Într-o declarație publicată mai devreme, serviciul de presă al Rossiya Segodnya afirma că “în ultimele luni angajații Sputnik Estonia au fost chemați de structurile de forță pentru “discuții profilactice”, în cadrul cărora li s-a recomandat insistent să plece din Agenție”.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Moldova
Rusia
Simonyan, către președintele Estoniei în chestiunea persecuțiilor jurnaliștilor Sputnik

Estonia este singurul stat din regiunea Baltică în care există o redacție deplină a Sputnik. Colectivul este alcătuit din 35 de persoane, dintre care 33 sunt cetățeni ai Estoniei, angajați ai Rossiya Segodnya. Agenția contribuie lunar la bugetul țării cu aproximativ 30 de mii de euro.

Potrivit redactorului șef al Rossiya Segondya și al postului de televiziune RT, Margarita Simonyan, Sputnik nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme precum cele din Estonia: angajații sunt chemați la interogatorii de către serviciul de securitate, iar băncilor locale li s-a interzis că colaboreze cu Agenția. La sfârșitul lunii octombrie, filialele băncilor estoniene au înghețat transferurile salariilor pentru angajații Sputnik Estonia, plățile pentru impozite și arenda oficiului.

Fluxul de știri
0