Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea bugetului pentru 2020, votată în lectură finală: Cum vor fi cheltuiți banii statului

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 18 июня
Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a adoptat în lectură finală proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. 56 dintre cei 77 de deputați prezenți la ședința de plen au susținut documentul.

CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik.  Proiectul a fost elaborat în baza prognozelor dezvoltării economiei în 2020-2022 și a obiectivelor politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul viitor. În același timp, inițiativa se bazează pe prioritățile care derivă din Programul de activitate a Guvernului, Acordul de Asociere cu UE și alte angajamente asumate față de partenerii de dezvoltare.

Parlament - Sputnik Moldova
Politică
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost adoptată de Parlament în lectura finală

Principalele măsuri de politici, în baza cărora a fost elaborat proiectul bugetului, se referă la continuarea reformelor structurale economice și sociale, extinderea autonomiei financiare locale, creșterea salariilor pentru majoritatea angajaților bugetari, implementarea programelor de asistență socială pentru populația cu venituri mici.

După prezentarea proiectului în prima lectură, au parvenit 131 de amendamente, dintre care 63 au fost susținute. În rezultatul modificărilor de ordin redacțional, către lectura a doua indicatorii generali ai bugetului de stat (venituri și cheltuieli) au rămas nemodificați. 

Astfel, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile vor însuma 44,1 miliarde de lei, cu 8,6% mai mari față de 2019, datorită creșterii preconizate a impozitelor și taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă.

Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova
Politică
Ping-pong de replici dure în Parlament: Ce nu au putut împărți deputații

Cheltuielile bugetului de stat vor constitui cca 51,5 miliarde de lei, cu 11,3% mai mari față de 2019. Acestea sunt determinate de necesitatea continuării reformelor în derulare din domeniile protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică și justiție. În baza acelorași cheltuieli, va fi asigurată implementarea sistemului de remunerare a muncii în sectorul bugetar, precum și asigurarea financiară a proiectelor și acțiunilor prevăzute în acordurile cu partenerii de dezvoltare.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 va avea un deficit în valoare de 7,4 miliarde de lei. 

Acesta va fi acoperit în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, prin emisiunea valorilor mobiliare de stat, prin acțiuni în formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.

Fluxul de știri
0