Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce nu funcționează programul ”cetățenie prin investiții”

© Photo : Guvernul Republicii Moldova / Direcţia comunicare și protocolȘedință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II
Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul amână cu încă două luni reluarea procesului de atragere a investitorilor străini în Moldova prin acordarea cetățeniei naționale. Decizia a fost votată în ședința Cabinetului de miniștri.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Executivul a prelungit cu două luni moratoriul pentru programul de dobândire a cetățeniei prin investiții. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, consideră că acest instrument necesită o evaluare suplimentară.

"Având în vedere că până în prezent nu a fost inițiată o evaluare a programului de dobândire a cetățeniei prin investiții pentru a putea lua decizia finală în privința acestuia se propune prelungirea moratoriului privind acordarea cetățeniei prin investiții pentru o perioadă de două luni începând cu 20 decembrie 2019", a explicat ministrul Usatîi.

La rândul său, și premierul Chicu a vorbit despre necesitate unei expertize care să arate tabloul clar al acestui proiect. În iulie, Legislativul a instituit un moratoriu de patru luni pentru acest program.

Panoul de informare la secția privind problemele cetățeniei Federației Ruse - Sputnik Moldova
Nu doar în Moldova: Unde mai poate fi obținută cetățenia prin investiții

Ministrul Economiei de atunci, Vadim Brînzan, motiva prin multiplele neclarități pe care le avea, dar și prin  necesitatea de a schimba unele norme legale.

Programul, instituit în timpul guvernării democrate prevedea posibilitatea obținerii cetăţeniei moldovenești prin contribuția cu cel puţin 100 de mii de euro la Fondul de dezvoltare durabilă sau printr-o investiție directă de 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică. Ultimele date statistice arată că până la instituirea moratoriului, prin acest program, au fost acordate trei cetățenii.

Fluxul de știri
0