CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Scenariile exercițiilor militare ample ale NATO indică asupra unei pregătiri deliberate a Alianței pentru un conflict militar de proporții, a declarat Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate din Rusia, informează RIA Novosti.
Marți, în cadrul unui briefing susținut în prezența atașaților militari străini, Gerasimov a amintit că în documentele doctrinare ale Bruxelles-ului Rusia are statutul de inamic, iar în timpul summitului NATO din decembrie a fost anunțat că viteza de transferare a forțelor de consolidare a „flancului estic” al Alianței a crescut semnificativ.
Potrivit șefului Statului Major, din 2016, membrii NATO au majorat cheltuielile pentru apărare cu 130 de miliarde de dolari, iar către 2024 este planificată o majorare a acestui indicator cu 400 de miliarde de dolari. În plus, pentru a asigura supremația în spațiul cosmic, în cadrul summitului a fost decisă recunoașterea spațiului cosmic drept domeniu operațional de luptă, deopotrivă cu cele terestru, maritim, aerian și de cel cibernetic.
"Lucrările de desfășurare a componentelor sistemelor americane de apărare antiaeriană în Europa continuă. Se atestă o intensificare a activităților militare în Țările Baltice și în Polonia, în acvatoriile Mării Negre și Baltice, iar numărul exercițiilor militare ale Blocului este în creștere. Scenariile lor asupra unei pregătiri deliberate a forțelor NATO pentru un conflict militar de proporții", a subliniat Gerasimov.
"Orice pas făcut de Rusia în domeniul asigurării securității sale militare, orice eveniment planificat și desfășurat în mod transparent, menit să contribuie la consolidarea armatei și a flotei, orice exercițiu este prezentat de către propagandiștii occidentali și mass-media specializată în ”fake” drept "amenințare la adresa păcii", a punctat Gerasimov.
Potrivit generalului, acțiunile întreprinse de Alianță duc la tensionarea situației și reduc gradul de securitate pe linia de contact Rusia-NATO.
"Diminuarea riscurilor unor incidente periculoase în sfera militară ar trebui să rămână cea mai importantă zonă de dialog între Rusia, pe de o parte, Statele Unite și NATO - pe de altă parte. Este necesară reluarea cooperării Rusia-NATO pentru a rezolva problemele problematice acumulate", a mai precizat acesta.
La începutul lunii decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că apropierea NATO de granițele Rusiei reprezintă o amenințare pentru securitatea țării. El a menționat, de asemenea, că stereotipurile de gândire din anii trecuți nu pot fi un instrument pentru aflarea și luarea unor decizii eficiente.
În același timp, Putin a amintit că Rusia și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a coopera cu NATO pentru a contracara în comun amenințările reale, precum terorismul internațional, conflictele armate locale și pericolul proliferării necontrolate a armelor de distrugere în masă.