Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia anunță că NATO s-ar pregăti de un conflict de proporții

© REUTERS / Inquam Photos / Octav GaneaSoldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful Statului Major al Forțelor Armate ruse consideră că NATO se pregătește pentru un conflict militar de proporții.

CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Scenariile exercițiilor militare ample ale NATO indică asupra unei pregătiri deliberate a Alianței pentru un conflict militar de proporții, a declarat Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate din Rusia, informează RIA Novosti.

Destrămarea NATO: va reuși Alianța să-și păstreze unitatea? - Sputnik Moldova
Video
Destrămarea NATO: Va reuși Alianța să-și păstreze unitatea?

Marți, în cadrul unui briefing susținut în prezența atașaților militari străini, Gerasimov a amintit că în documentele doctrinare ale Bruxelles-ului Rusia are statutul de inamic, iar în timpul summitului NATO din decembrie a fost anunțat că viteza de transferare a forțelor de consolidare a „flancului estic” al Alianței a crescut semnificativ.

Potrivit șefului Statului Major, din 2016, membrii NATO au majorat cheltuielile pentru apărare cu 130 de miliarde de dolari, iar către 2024 este planificată o majorare a acestui indicator cu 400 de miliarde de dolari. În plus, pentru a asigura supremația în spațiul cosmic, în cadrul summitului a fost decisă recunoașterea spațiului cosmic drept domeniu operațional de luptă, deopotrivă cu cele terestru, maritim, aerian și de cel cibernetic.

"Lucrările de desfășurare a componentelor sistemelor americane de apărare antiaeriană în Europa continuă. Se atestă o intensificare a activităților militare în Țările Baltice și în Polonia, în acvatoriile Mării Negre și Baltice, iar numărul exercițiilor militare ale Blocului este în creștere. Scenariile lor asupra unei pregătiri deliberate a forțelor NATO pentru un conflict militar de proporții", a subliniat Gerasimov.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган махает рукой, выступая перед депутатами своей правящей Партии справедливости и развития (ПСР) в парламенте в Анкаре - Sputnik Moldova
Test de rezistență pentru NATO: SUA anunță sancțiuni, Turcia - închiderea bazelor aviatice
Totodată, șeful Statului Major rus și-a exprimat convingerea privind necesitatea continuării dialogului cu NATO pentru a diminua riscurile unor situații militare periculoase. El a amintit că, pe fondul creșterii activității NATO, aliații occidentali promovează concomitent și teza despre așa-numită ”amenințare militară rusească”.

"Orice pas făcut de Rusia în domeniul asigurării securității sale militare, orice eveniment planificat și desfășurat în mod transparent, menit să contribuie la consolidarea armatei și a flotei, orice exercițiu este prezentat de către propagandiștii occidentali și mass-media specializată în ”fake” drept "amenințare la adresa păcii", a punctat Gerasimov.

Potrivit generalului, acțiunile întreprinse de Alianță duc la tensionarea situației și reduc gradul de securitate pe linia de contact Rusia-NATO.

"Diminuarea riscurilor unor incidente periculoase în sfera militară ar trebui să rămână cea mai importantă zonă de dialog între Rusia, pe de o parte, Statele Unite și NATO - pe de altă parte. Este necesară reluarea cooperării Rusia-NATO pentru a rezolva problemele problematice acumulate", a mai precizat acesta.

La începutul lunii decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că apropierea NATO de granițele Rusiei reprezintă o amenințare pentru securitatea țării. El a menționat, de asemenea, că stereotipurile de gândire din anii trecuți nu pot fi un instrument pentru aflarea și luarea unor decizii eficiente.

În același timp, Putin a amintit că Rusia și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a coopera cu NATO pentru a contracara în comun amenințările reale, precum terorismul internațional, conflictele armate locale și pericolul proliferării necontrolate a armelor de distrugere în masă.

Fluxul de știri
0