Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurnaliștii Sputnik Estonia, amenințați cu dosare penale

© Sputnik / Alexei DanichevПавильон информационного агентства Sputnik перед открытием Петербургского международного экономического форума 2015
Павильон информационного агентства Sputnik перед открытием Петербургского международного экономического форума 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Angajații Sputnik Estonia sunt amenințați de autoritățile estoniene cu dosare penale dacă nu renunță la locurile de muncă până în 2020.

BUCUREȘTI, 18 dec – Sputnik. Autoritățile din Estonia amenință angajații agenției Sputnik Estonia cu intentarea unor dosare penale în cazul în care nu vor renunța până în anul 2020 să lucreze pentru Agenția Internațională de Presă Rossiya Segondya, anunță serviciul de presă al agenției.

“Rossiya Segondya” califică acțiunile oficialităților de la Tallin drept abuz și intenționează să se adreseze ONU, OSCE, Consilului Europei, UNESCO și CEDO.

Заседание Совета Федерации РФ - Sputnik Moldova
Vîșinski: În Ucraina a fost creat un mecanism de persecutare a jurnaliștilor

“Vrem să vă amintim că Atenția Internațională de Presă “Rossiya Segodnya” nu figurează în nicio listă de sancțiuni a UE. Considerăm că acțiunile autorităților estoniene reprezintă un abuz ieșit din comun și intenționăm să ne adresăm în astfel de organizații internaționale precum ONU, OSCE, Consiliul Europei, UNESCO, CEDO, cu solicitarea de a oferi o calificare a acestor încălcări ai libertății de exprimare și să ia măsuri pentru asigurarea drepturilor jurnaliștilor noștri în desfășurarea activității lor profesionale”, se spune în declarația agenției.

Potrivit serviciului de presă al Rossiya Segodnya, “în ultimele luni angajații Sputnik Estonia au fost chemați de structurile de forță pentru “discuții profilactice”, în cadrul cărora li s-a recomandat insistent să plece din agenție”.

Redactorul șef al postului de televiziune RT și AIP „Rossia segodnia”, Margarita Somonian - Sputnik Moldova
Rusia
A fost blocat contul Margaritei Simonian pe Facebook

Estonia este singurul stat din regiunea Baltică în care există o redacție în toată regula a Sputnik. Colectivul este alcătuit din 35 de persoane, dintre care 33 sunt cetățeni ai Estoniei, angajați ai Rossiya Segodnya. Agenția contribuie lunar la bugetul țării cu aproximativ 30 de mii de euro.

Potrivit redactorului șef al Rossiya Segondya și al postului de televiziune RT, Margarita Simonyan, Sputnik nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme precum cele din Estonia: angajații sunt chemați la interogatorii de serviciul de securitate, iar băncilor locale li s-a interzis că colaboreze cu agenția. La sfârșitul lunii octombrie, filialele băncilor estoniene au înghețat transferurile salariiilor pentru Sputnik Estonia, plățile pentru impozite și arenda oficiului.

Fluxul de știri
0