Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vîșinski: În Ucraina a fost creat un mecanism de persecutare a jurnaliștilor

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaЗаседание Совета Федерации РФ
Заседание Совета Федерации РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Jurnalistul Kiril Vîșinski va deveni expert permanent în domeniul drepturilor cetățenilor ruși din străinătate.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Jurnalistul Kiril Vîșinski, reținut ilegal în Ucraina și eliberat de curând, a spus cu ce poate să fie de folos Comisiei Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse pentru colaborare internațională în domeniul drepturilor omului.

Kiril Vîșinski a sosit la Moscova - Sputnik Moldova
Politică
„Ucraina adevărată”: Kiril Vîșinski, realizatorul unui program TV

Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, pe care Kievul l-a ținut sub arest mai bine de un an, a spus în interviul la radio Sputnik că mecanismul de represiune creat încă în perioada fostului președinte Petro Poroșenko continuă să funcționeze.

Vîșinski a menționat că această problemă a fost discutată la ședința Comisiei Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse pentru colaborare internațională în domeniul drepturilor omului. Jurnalistul a explicat că una dintre sarcinile principale este de a atrage atenția opiniei publice asupra situației care s-a creat în jurul libertății cuvântului în această țară.

„Luând cuvântul la ședința Comisiei, am vorbit despre oamenii care stăteau în celulele vecine și despre faptul că în Ucraina funcționează un „mecanism de represiune”, că există toate elementele unui sistem de exercitare a presiunii asupra jurnaliștilor și nu doar asupra lor”, a menționat Vîșinski.

Pâine și lacrimi: Cum a fost întâmpinat Vîșinski la AIP „Rossia segodnia” - Sputnik Moldova
Video
Pâine și lacrimi: Cum a fost întâmpinat Vîșinski la AIP „Rossia segodnia”

Acesta a subliniat că „mecanismul represiunii” a fost lansat cu patru ani în urmă și că este foarte comod și la ora actuală pentru lupta împotriva celor care au un alt punct de vedere.

„Schimbările în Codul de Procedură Penală au fost operate în aprilie 2014. A fost creat un mecanism de represiune. Dacă o persoană este acuzată conform articolului 111, ea nu mai poate spera la o pedeapsă alternativă. Doar închisoarea pe un termen de la 12 la 15 ani. Pedeapsa pentru omor, conform Codului Penal ucrainean, prevede detenție începând de la 10 ani. Iar pentru jurnaliști – de la 12 până la 15 ani”, a spus Vîșinski.

Acesta a specificat că, în primul rând, el ar putea fi util la nivel de expert anume în privința Ucrainei.

„Eu am adunat fapte – istorii ale oamenilor care sunt acuzați pe nedrept, suspectați. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, despre aceasta trebuie de vorbit”, a menționat jurnalistul, adăugând că el a fost arestat în exclusivitate pentru activitatea sa de jurnalist.

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare. Judecata a prelungit de opt ori termenul detenției preventive. Pe 28 august Vîșinski a fost eliberat. Anterior, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Aleksandr Brod, șeful Comisiei pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse, a comunicat că Kiril Vîșinski va deveni expert permanent privind colaborarea în domeniul drepturilor cetățenilor ruși din străinătate.

Fluxul de știri
0