CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Orice menționare a Crimeii și Sevastopolului ar trebui exclusă în totalitate din Constituția Ucrainei, care nu corespunde deocamdată realităților actuale, a declarat pentru RIA Novosti președintele Comitetului pentru relații interetnice a Parlamentului din Crimeea, Iuri Ghempel, comentând planurile președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de a lipsi Sevastopolul de ”statutul special”.
Anterior, Zelenski a înregistrat în Rada Ucrainei un proiect de amendare a Constituției prin care se propune modificarea organizării administrativ-teritoriale a țării și introducerea institutului prefectului. Totodată, în sistemul propus este amintită ”Republica Autonomă Crimeea” și nu se mai vorbește de statutul juridic al Sevastopolului, deși în Constituția în vigoare acesta este reglementat.
”Aceasta este o mare greșeală din partea președintelui Zelenski. Ei sunt obligați să scoată în general din Constituție acele puncte în care este pomenită Crimeea și Sevastopolul, care sunt astăzi parte indisolubilă a Federației Ruse”, a afirmat Ghempel.
Potrivit acestuia, doar după asta Constituția Ucrainei poate fi considerată drept un document care corespunde realităților internaționale actuale. În momentul de față, acest document este învechit ”cu aproape șase ani”, a menționat deputatul.
La rândul său, șeful Comitetului de Stat al Crimeii pentru afaceri interetnice, Albert Kanghiev, a declarat că autoritățile ucrainene sunt în drept să înainteze orice inițiative, însă pentru peninsulă și pentru locuitorii acesteia, care au devenit cetățeni ai Rusiei, ele sunt lipsite de orice importanță.
Reacție de răspuns: De ce Rusia formează un nou regiment aeropurtat în Crimeea>>>
După revenire Crimeii în componența Rusiei, Sevastopolului i-a fost conferit statutul de oraș de importanță federală. Ucraina consideră în continuare Crimeea și Sevastopolul drept teritoriile sale, dar ocupate temporar.
Conducerea Federației Ruse a declarat în repetate rânduri că locuitorii peninsulei au votat, democratic și în deplină concordanță cu dreptul internațional și Statutul ONU, pentru reunire cu Rusia. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, chestiunea Crimeii este ”închisă definitiv”.