Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Returnarea navelor ucrainene este calificată în Crimeea drept un semnal pentru Zelenski

© REUTERS / Alla DmitrievaБуксировка задержанных украинских катеров и буксира из порта Керчи
Буксировка задержанных украинских катеров и буксира из порта Керчи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Acesta este un pas serios din partea Federației Ruse spre stabilirea unor relații de bună vecinătate.

CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Returnarea navelor militare ucrainene reținute acum un an semnalizează o tendință spre reconciliere, a declarat Iuri Ghempel, președintele comitetului pentru problemele diplomației populare și relații interetnice al Parlamentului din Crimeea, informează RIA Novosti.

Navele Ucrainei reținute de Serviciul de Grăniceri ruși pentru încălcarea frontierei de stat a Rusiei în portul Kerci - Sputnik Moldova
Rusia
Federația Rusă i-a transmis Ucrainei cele trei nave militare reținute în Kerci în 2018

Anterior, o sursă din structurile de forță ale peninsulei a comunicat că navele „Berdyansk”, „Nikopol” și „Yana Kapu” părăsesc locul staționării din Kerci pentru a fi transmise părții ucrainene în apele neutre.

„Logic aceasta este o decizie corectă și un semnal serios pentru autoritățile ucrainene în frunte cu președintele. (…) Acesta este un pas serios din partea Federației Ruse spre (…) stabilirea unor relații de parteneriat de bună vecinătate, precum și spre identificarea unei interpretări comune a chestiunilor de pe agenda internațională”, a comentat Ghempel.

Acesta a menționat totodată că așteaptă din partea Kievului pași de răspuns, unul dintre care ar putea fi reluarea alimentării cu apă prin canalul Crimeei de Nord.

Petrolier rusesc - Sputnik Moldova
Rusia
Surse diplomatice: Rusia va face totul pentru întoarcerea petrolierului „Nika Spirit”

Pe 25 noiembrie 2018 navele flotei militare maritime ucrainene „Berdyansk”, „Nikopol” și „Yana Kapu” au încălcat granița de stat a Rusiei și timp de câteva ore au efectuat manevre periculoase, ignorând cerințele legale ale autorităților.

Ca urmare, a fost luată decizia de a-i reține pe infractori. Au fost arestați 24 de militari, inclusiv angajați ai serviciilor speciale ucrainene care dirijau operațiunea.

Ulterior Kievul a învinuit Moscova de agresiune. Vladimir Putin a calificat cele întâmplate drept o provocare planificată din timp, care a fost deteminată de scăderea popularității lui Petro Poroșenko în ajunul alegerilor prezidențiale.

Pe 7 noiembrie anul curent militarii care au încălcat granița au fost transmiși Ucrainei în cadrul acordurilor privind eliberarea concomitentă a persoanelor reținute și condamnate.

Fluxul de știri
0